Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JAN HARBECK LIVE JIVE JUNGLE

«Elevate»
STUNT RECORDS STU17052

Den danske saksofonisten og komponisten Jan Harbeck har de senere årene utgitt noen av jazzplatene som har solgt best i Danmark. På Stunt Records har han rukket å utgi tre plater, som alle befinner seg et godt stykke inn i be-bopjazzen. Og med sin tilbakelente, men samtidig energiske spillestil har Harbeck fått et stort publikum i hjemlandet. I Polikten skrev man at ingen kan blåse så mye sjel i en jazzballade som ham. Og etter å ha hørt han en rekke ganger på konsert, særlig i JazzCup, så jeg fram til denne utgivelsen med stor spenning.

Harbeck har de senere årene mottatt en rekk priser for sin kunst, blant annet Danish Music Award, den prestigefyldte Bent Jædig-prisen, og han er stadig å høre i Niels Jørgen Steen Monday Night Big Band, The Orchestra, Tivolis Big Band og i Snorre Kirks band, som nylig kom med en strålende innspilling (anmeldt her)

På «Elevate» møter vi en litt annen side av Harbeck, som jeg ikke har hørt så ofte, siden jeg ikke akkurat kan regnes som stamgjest på spillestedet La Fontaine, hvor denne konstellasjonen er å høre fra tid til annen. Men den som har fast bord på den klubben, har garantert fått overvære konserter med denne kvartetten.

Her har han med seg gitarist Thor Madsen, bassist Jeppe Skovbakke og trommeslager Peter Leth, og musikken befinner seg i et litt annet landskap enn det jeg har hørt med Harbeck tidligere.

Men Harbecks spill på tenorsaksofonen er like fascinerende, tidsriktig, tilbakelent og energisk som alltid. Det er bare innpakningen som er annerledes. Og med elgitar, elbass og trommer, blir dette, ja, mer jive. Men det gjør ingenting. Musikken er like fascinerende som før, og for den som liker franske, krimserier fra 70-tallet, er tredjesporet «Sidewalkin’» midt i blinken.

De tre musikerne følger Harbecks ideer og spill hele veien, og Harbecks låter, han har skrevet alle selv, kunne gått rett inn i «The Americam Songbook».

Dette er musikk man gjerne kan danse til, hvis man har tilbøyeligheter til den slags, men aller best er det å sitte med et glass på en litt vond stol, og la kroppen svinge med i de fires fine spill.

«Elevate» er blitt en plate som bør bringe Harbeck og hans medmusikanter ut i den store verden, og være med på å også gjøre denne delen av den danske jazzen tilgjengelig for flere enn de som har stambord på La Fontaine.

Jan Granlie

Jan Harbeck (ts), Thor Madsen (g), Jeppe Skovbakke (b), Peter Leth (dr)

Skriv et svar