Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JAN LUNDGREN

«The Ystad Concert – A Tribute to Jan Johansson»
ACT 9814-2

Den svenske pianisten Jan Lundgren er en mester innenfor den mer streite jazzpianotradisjonen. I tillegg driver han sin egen festival i hjembyen Ystad, som hver år vokser og vokser, og er per i dag en av de beste mainstreamfestivalenen i Norden.

Men det er som pianist vi møter han på «The Ystad Concert». Platen ble innspilt i Ystad Teater under fjorårets jazzfestival, og med seg på scenen hadde hanbassisten Mattias Svensson og Bonfiglioli Weber String Quartet.

Musikken er hentet fra den legendariske platen «Jazz på svenska», som Jan Johansson og Georg Riedel ble verdenskjente for. I tillegg får vi også låter fra platen Johansson gjorde med russisk og ungarsk folkemusikk.

Det er ikke noen bagatell når en svensk pianist gjør Jan Johanssons evigvarende tolkninger av denne folkemusikken, og en pianist som tar sjansen på dette, legger lista svært høyt.

Nå er jo involveringen av strykekvartett noe som gjør denne innspillingen litt annerledes enn originalene, men om det er nok til at den skiller seg ut fra originalene, er jeg ikke sikker på.

Riktignok spiller Lundgren på en litt annerledes måte enn Johansson, men i de kjente temaene er ikke forskjellen stor. I tillegg spiller bassisten Mattias Svensson mye «hardere» bass en Georg Riedel gjorde på originalopptakene.

Musikken er gjennomgående ytterst vakker. Lundgren har et godt grep om denne musikken, og hadde ikke Johansson gjort denne musikken i 1964, så hadde dette blitt det store gjennombruddet for Lundgren.

Men nå, når vi har et sammenligningsgrunnlag, kan jeg egentlig ikke se grunnen til at han gjør denne innspillingen. Selvfølgelig er det helt på sin plass å gjøre denne musikken på konsert, som en hyllest, men å gi det ut på plate, nesten som kopier av originalene, mens originalene fremdeles er å oppdrive på plate, kan jeg ikke se noen grunn til.

For Lundgren tilfører ikke så mye nytt i sine versjoner. Kan hende er dette et salgsutspill fra platedirektør Siggi Loch, med håp om at musikken skal selge i bøtter og spann, men så lenge originalene fremdeles er på markedet, så foretrekker jeg dem, selv om det ikke er noe å utsette på spillingen til noen av musikerne på platen.

Jan Granlie

Jan Lundgren (p), Mattias Svensson (b), Claudia Bonfiglioli (vio), Daniela Bonfiglioli (vio), Karolina Weber Ekdahl (viola), Charlotte Weber Widerström (c)

Skriv et svar