Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JARMO SAARI REPUBLIC

«Jarmo Saari Republic»
ROCKADILLO RECORDS/ZEN MASTER RECORDS ZENCD2154

Den finske altmulig-instrumentalisten Jarmo Saari har tatt med seg tre perkusjonister og ulike vokalister til musikkrepublikken sin. Den 45 år gamle finnen lager musikk som ligger et sted mellom finsk fjernsynsteater og Melodi Grand Prix-vinnerne i Lordi (heavyrockerne med maskene, om dere husker?) Heldigvis er Jarmo Saari Republic mer interessant enn begge deler, noe som skyldes stor variasjon i det musikalske uttrykket. Selv om jazz-stempelet er mer enn tydelig på mange av låtene, er det også blues, soul, funk, pop og world music-elementer strødd pent utover skiva.

Jeg må likevel innrømme at plata kan bli litt voldsom til tider. Er man ikke klar for denne rytmiske kanonaden, er det nok lett å føle seg overfalt av musikken.

På sitt beste er dette riktignok veldig heftig, og jeg synes særlig den nesten ti minutter lange «Pilgrim of Joy» som Saari har skrevet sammen med Abdissa «Mamba» Assefa er tøff. Den begynner som en world music-låt og utvikler seg til en kakofoni av trommer, perkusjon og tøffe gitarriff i grenseland mot hardrocksoloer. Nå finnes det også enkelte roligere partier, slik som åpningen av «Soldiers of Joy», der det er mulig å senke skuldrene litt. Verdt å merke seg er også at plata er full av rapping og sang, og på min favorittlåt på plata, «Lost Mojo», en nær bluesaktig låt, er det Sam Huber som boltrer seg foran mikrofonen. Musikken til Jarmo Saari Republic har jeg sterk mistanke om vil være utrolig spennende å oppleve på konsert, men det låter steintøft på plate også. Særlig når man stålsetter seg for det som kommer.

Roy Ervin Solstad

Jarmo Saari (barytongitar, v, b, vocoder, perc, theremin, keys, glass harp, tb, viola da gamba), Abdissa «Mamba» Assefa (dr, perc), Olavi Louhivuori (dr, perc), Sami Kuoppamäki (dr), Sam Huber (v), Johanna Iivanainen (v), Tommy Lindgren (v), Tim Ries (ts), Saima Saari (v), Marja Ollikainen (v), Jelle Perko (v), Aarre Saari (v)

Skriv et svar