Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JAZZ AND ART,

Two steps ahead of the century.
Edel Germany Hamburg. 220 sidor. 2017
Rikt illustrerad. 3 CD-skivor.
ISBN: 978-3-943573-31-2.

Har du plats i bokhyllan för ännu ett praktverk?

Bildkonst och musik följs åt i historien. Vi kan känna igen en bild, såväl som inspelad musik från en viss epok.

Nu får vi allt i en volym.

Här föreligger ett nyutgivet praktverk med utgångspunkt i d.en tidigaste jazzen och med fokus på den bildkonst som uppstod samtidigt och som tar sin utgångspunkt i just musiken och dess fysiska förutsättningar, från sent artonhundratal till 60-talet.

De tre cd-skivor som medföljer boken inleds med en inspelning från 1917 med den kanske tidigaste inspelningen någonsin av det som skulle komma att kallas jazz, men som då stavades ”jass”. Det är Original Dixieland Jass Band som i februari 1917 i en studio spelade in ”Livery Stable Blues”. Tre CD-skivor senare avslutas med ”My favorite things” med John Coltrane Quartet från 1960, följt av Cannonball Adderley Quintet med ”Jubilation”. Och däremellan Armstrong, Ellington, Gillespie, Charlie Parker, Basie och alla de andra.

Bildkonstverken som i texten sammanlänkas med musiken på ett pedagogiskt sätt har upphovsmän som Picasso, Gauguin, Matisse, Jackson Pollock och Max Beckmann, för att nämna de mest namnkunniga.

Boken innehåller initierade texter som sammanlänkar jazz med bildkonst. Bokens motto är hämtat från George Gershwin: ”Music has a marvelous faculty of recording a picture in someone else’s mind”. Och det är precis vad det här verket bidrar med: att bildsätta jazzen.

Vart och ett av de 45 kapitlen i boken inleds med en kort introduktion till musiken och efterföljs av kommenterade målningar, fotografier eller teckningar med bäring på just den musikern eller just den inriktningen. Fokus är på bildkonsten, men texterna om jazz är initierade, men knapphändiga.

Bildkonst och musik – vem kan särskilja dem? Den ena syns, den andra hörs. Med gott om tid tillsammans med den här boken kan man nog se att musiken kom först och bilden följde efter, åtminstone här.
www.earbooks.net

Lars Grip

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.