Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JAZZ AT BERLIN PHILHARMONIC VI

«Celtic Roots»
ACT 9836-2

Det tyske plateselskapet ACT, har i lang tid utgitt plater under navnet Jazz at Berlin Philharmonic. Og «Celtic Roots» er den sjette utgivelsen med livekonserter fra Berlin Philharmonie. Denne er gjort den 8. mars 2016, på selveste kvinnedagen, uten at det har vært med på å sette særlige avtrykk på musikerne som her er samlet for å hedre den keltiske musikken. Det er kun en kvinne i bandet, den norske vokalisten og hardingfelespilleren Tuva Livsdatter Syvertsen, som noen best kjenner fra bandet Valkyrien (tidligere Valkyrien All Stars». Ellers består «selskapet» av musikere fra Norge og Sverige, pluss en engelskmann og en fra Shetland, pluss Eric Bibb, som kan regnes både som svensk og amerikanser.

Starten med «Opening» er svært keltisk, og gir bud om en plate som lukter regn og grønt gress, med et snev av Guinness.

Det starter med «Mole In The Ground», som er en amerikansk tradisjonell låt, med Eric Bibbs vokal, er en slags utflytta blues, og publikum er i hundre, og er virkelig med på det som skjer på scenen. Og på tredjesporet, «Hymn and Sword Dances» viser den svenske mandola-spilleren Ale Möller at han føler seg hjemme i denne musikken.

Vi får 12 låter hvor flere er tradisjonelle, norske melodier, en er komponert av gitaristen Knut Reiersrud, noe er tradisjonelt fra Shetland og noe er komponert av Eric Bibb.

Og hele veien låter det akkurat så keltisk som det skal. Selv om ikke så veldig mange av musikerne er fostret opp på denne musikken. Hele veien gjør musikerne er strålende jobb, og spesielt vil jeg framheve Reiersruds spill på sin egen komposisjon «Buck Ride», en låt som beviser at Reiersrud kan mer enn streit blues.

Hele veien får vi strålende spill fra alle musikerne. Jeg kunne ha tenkt meg mer vokal fra Syvertsen (hør bare på hennes strålende vokal på «Two Sisters», finere enn dette blir det ikke. Men man kan ikke få presset inn alt man gjerne vil på en slik konsert. Men stort sett er dette spennende musikk, som virkelig tar vare på og hyller den keltiske musikken på en strålende måte. Men å kalle prosjektet for JAZZ at Berlin Philharmonic, blir helt feil. Her er det keltisk musikkk fra start til mål, med noen fine innslag av blues, i hovedsak representert av Reiersrud og Bibb.

Jan Granlie

Knut Reiersrud (g, lap steel, harm), Ale Möller (mandola, tp, shawn, fl, dulc, harmonium), Fraser Fifield (ss, whistle, border pipes), Tuva Livsdatter Syvertsen (v, hardingfele, harmonium), Aly Bain (vio), Eric Bibb (v, g), Olle Linder (perc, b)

Skriv et svar