Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JEANNE LEE / RAN BLAKE

«The Newest Sound You Never Heard»
A-SIDE RECORDS 0005

Vokalisten Jeanne Lee og pianisten Ran Blake er å regne som ett av de få vellykkede duoene i musikkhistorien hvor kjærester er med på å gjøre hverandre bedre i en musikalsk sammenheng.

Jeanne Lee kom fra en musikalsk familie, hvor faren var kirkesanger, og som inspirerte datteren fra tidlig alder. Hun startet etter hvert på Bard College, hvor hun studerte barnepsykologi, literatur og dans. Her lærte hun blant annet mye om å lage koreografi til dans, og hun arbeidet med såpass forskjellig musikk som Johan Sebastian Bach og Arnhold Schönberg. Hun avsluttet studiene i 1961, samme året som hun deltok i Apollo Theatre Amateur Night-konkurranse sammen med pianisten Ran Blake, en god venn fra Bard College. Og etter å ha vunnet denne konkurransen bar det like godt i studio for å gjøre innspillingen «The Newest Sound Around». Dette albumet ble en suksess i Europa, da de reiste over for å gjøre en turné i 1963, men det var en plate som ble nærmest oversett i USA.

Lee og Blake fortsatte å turnere sammen sporadisk gjennom 1960-tallet, men fans måtte vente nesten tre tiår for oppfølgeren, «You Stepped Out of a Dream», kom i 1989. Deres livslange vennskap og samarbeid endte med Lees død i 2000.

Nå har plateselskapet A-side samlet materiale fra deres turne i Europa i 1966 og 1967 i dobbeltalbumet «The Newest Sound You Never Heard», og albumet ble utgitt den 25. januar i år, bare noen få dager før Lee ville ha feiret sin 80-årsdag. Platen er gjort i et samarbeid mellom A-Side Records, Ran Blake Foundation og New England Conservatory, hvor Blake har vært lærer i mer enn 50 år, og under paraplyen til VRT-Archive og deres ansatte som friga materialet. De to platene inneholder nesten to timer tidligere uhørt materiale innspilt i Europa i 1966 og 1967.

Dette er et duosamarbeid som er helt unikt, det er dypt bevegende, spennende og umiddelbart til tross for at det ble innspilt for mer enn et halvt århundre siden.

Opptakene er gjort av den belgiske komponisten, produsenten og Jazz Middelheim-festivalgrunnleggeren Elias Gistelinck, Platen ble innspilt i studioene til den belgiske radio- og fjernsynsstasjonen VRT (senere BRT – Belgia Radio og TV) og på en konsert i Brussel. Båndene forble i VRT-arkivene i nesten 40 år før de ble «gjenoppdaget».

Vi får servert et strålende samarbeid mellom de to musikerne, både standard jazzlåter og popmelodier, som The Beatles «A Hard Days Night» (!) og en original og deilig versjon av Bob Dylans «Mister Tambourine Man» i liveversjon, alt servert på deres helt egne måte.

Jeanne Lee er en strålende vokalist, som tolker standardlåtene på sin særpregede og personlige måte, og Ran Blakes pianospill ligger omtrent så tett på det vokale det er mulig å komme. Og innimellom er de to så tett på hverandre, at det på den tiden nærmest må ha vært uanstendig, hvis de ikke hadde sunget og spilt piano.

Lee var allerede tidlig inspirert av kollegaen Abbey Lincoln, noe man kan høre i noen av sporene, men hun har hele tiden sin personlighet på plass, og sammen med Blakes moderne, kreative og relativt frie pianospill, er dette dynamitt.

Hele veien kan de nesten høres ut som to siamesiske tvillinger, som kommuniserer på en avslappet og fin måte, og som aldri har kjeftet på hverandre eller vært uenige om noen ting. Det er rett og slett usigelig kjærlig og vakker duojazz fra start til mål!

Den første platen er opptak fra 21. oktober 1966, mens andreplaten er live fra en eller annen gang i 1967, og hele veien er lyden upåklagelig, selv om det er litt mye romklang i vokalen på liveopptakene.

Det er blitt en fantastisk vakker plate fra to musikere som holdt sammen helt til den ene av dem, (Jeanne Lee) døde den 25. oktober 2000. Og det er blitt et svært godt dokument på hva disse to utmerkede musikerne skapte sammen gjennom mange år.

Anbefales på det sterkeste!

Jan Granlie

Jeanne Lee (v), Ran Blake (p)

 

Skriv et svar