Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JESPER ZEUTHEN PLUS

«Kort fortalt»
BAREFOOT RECORDS BFRECD36CD

Saksofonisten Jepser Zeuthen, har i flere år vært en markant skikkelse i det danske jazzmiljøet, men for oss som har hatt opphold andre steder i Norden, har han hatt en tendens til å havne under radaren. Det er de få gangene vi har hatt mulighet for å høre han live, og gjerne i Carsten Dahl Experience, at vi har lagt merke til ham.

Men hans band Plus, har alltid vært en favoritt! Også på bandets seneste skjæring, hvor Plus innbefatter trompetisten Kasper Tranberg, den norske tubaisten Kristian Tangvik, bassisten Adam Pultz Melbye og trommeslageren Thomas Præstegaard.

Åtte komposisjoner, alle med Zeuthens særpregede fingeravtrykk, som gir oss elementer av sirkusmusikk, slangetemmerfølelser, strålende solistarbeider og en uhøytidelighet og spilleglede man ofte kan savne på en del utgivelser.

Spesielt legger man merke til Zeuthens rå tone i altsaksofonen, som låter eksotisk og nesten litt tyrkisk. I tillegg liker jeg alltid å høre Kasper Tranbergs kreative og swingete trompetspill. Han er et oppkomme av gode ideer, som alle holder seg godt innenfor den heftige delen av jazztrompethistorien med forbilder fra tidlig 60-tall. Tubaisten Kristian Tangvik er en stor overraskelse. Han har virkelig gjort danske av seg, og som musiker har han akkurat passe galskap og kreativitet til å passe perfekt inn i denne settingen.

Adam Pultz Melbye er en av de relativt nye, unge, danske bassister. Han fører den stolte basstradisjonene videre, og bidrar her med en rekke fine innspill, og sammen med Tangvik legger han virkelig tyngde i frasparkene. Trommeslageren Thomas Præstegaard er også en overraskelse. Han swinger solid gjennom hele innspillingen, han er langt frampå tuppene, og en evig drivkraft for de andre musikerne.

I det store og hele er dette blitt en strålende innspilling fra fem av Danmarks mest interessante musikere av i dag, og det kan jeg hevde selv om det eksemplaret av CDen som har havnet i min hule, har en del tekniske uhumskheter, som gjør at ikke alt lar seg avspille på mitt stereoanlegg, men mer enn nok til at jeg kan utrope denne innspillingen til en skikkelig godbit! En musikalsk flødeskumskage, som jeg tror man sier her på Frederiksberg. (Og Kristian Tangvik: Kom med et nytt og helt eksemplar – umiddelbart!).

Jan Granlie

Jesper Zeuthen (as), Kasper Tranberg (tp), Kristian Tangvik (tu), Adam Pultz Melbye (b), Thomas Præstegaard (dr)

Skriv et svar