Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JIMMY HALPERIN WITH PÅL NYBERG TRIO

«Live at A-train – Berlin»
KLANGVERK RECORDINGS KLANGVERKCD001

New York-saksofonisten Jimmy Halperin har siden 70-tallet vært svært opptatt av musikken til pianisten Lennie Tristano, og hadde tidlig timer med den eminente pianisten. I den senere tiden har han begynt å se mot Europa, og bare de siste månedene hart det kommet flere plater med han og skandinaviske musikere.

På denne konserten på A-trane i Berlin, har han med den svenske trioen til gitaristen Pål Nyberg. Her møter vi Halperin og Nyberg sammen med bassisten Robert Erlandsson og trommeslageren Andreas Fryland, i åtte komposisjoner, hvor fir er gjort av Tristano, en av Lee Konitz, to av Halperin selv og en av Ted Brown.

Og det er landskapet fra cooljazzen vi her får servert. Halperin er en musiker som passer perfekt inn i denne musikken. Hans litt lyse tone i tenorsaksofonen, kan av og til nesten høres ut som en altsaksofon, og ikke så langt unna Konitz. Men hele veien spiller han personlig og fint. Hans solier er kreative og fine, med lange linjer som både har hode og hale.

Gitaristen Pål Nyberg har studert ved konservatoriet i Amsterdam, og startet sitt musikerliv som klarinettist da han var ni år, men skiftet til gitar noen få år etter. Han har de senere årene spilt med en rekke både svenske og internasjonale navn, og er, med sin gode teknikk, den perfekte «våpendrager» til Halperin på denne platen.

Kompet, med Erlandsson og Fryland er som født inn i denne tradisjonen. De følger de to «frontpersonene» hele veien med fint og tilbakelent spill. Men det er Halperin og Nyberg som er de viktigste solistene på denne plata. Og med et tett og fint samspill, gjør de denne platen (og konserten) til en fin opplevelse. Hør bare på hvordan de løser Konitz-låta «Subconscious Lee» og Tristano-låtene «317 East 32nd Street» og «All About You».

Å spille denne type musikk på gitar er ingen enkel affære. Jeg synes altfor mange gitarister som beveger seg inn i denne litt komplekse musikken, ofte faller gjennom, mest på grunn av at fingrene rett og slett ikke klarer å følge med på de raske løpene. Men det er intet problem for Nyberg. Han er en glimrende tekniker, som følger Halperin hele veien. Han har fin og «tidsriktig» tone i gitaren, og alt flyter behagelig og fint.

«Live at A-trane» er rett og slett blitt en fin plate med cooljazz, hvor man nesten kan føle Tristano, Konitz og Warne Marsh smile i kroken. Anbefales for venner av coolmusikken, men også for folk vil høre hvordan en plate med denne type musikk kan gjøres strålende, uten bruk av piano.

Jan Granlie

Jimmy Halperin (ts), Pål Nyberg (g), Robert Erlandsson (b), Andreas Fryland (dr)

Skriv et svar