Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JOHAN LINDSTRÖM SEPTETT

«On the Asylum»
MOSEROBIE, MMPCD125

Den svenske gitaristen Johan Lindström har satt sammen en stjerneseptett, og er nå ute med sin andre plate med dette bandet, etter utgivelsen «Music For Empty Halls», som kom i 2018, en plate som er anmeldt HER.

I septetten finner vi, i hovedsak, de samme musikerne som på «Music For Emty Halls», det vil si Lindström på gitar, pedal steel, synth og piano, Jesper Nordenström på piano, orgel og keyboards, Jonas Kullhammar på saksofoner, fløyter og cangas, Per Texas Johansson på klarinetter og tenorsaksofon, Mats Äleklint på trombone, Torbjörn Zetterberg på bass og Konrad Agnas på trommer. I tillegg har han fått med selveste Elvis Costello som vokalist på åpningssporet «What What?», vokalisten Sofie Livebrandt på «Echoes Across The Dunes» og harpisten Margareta Bengtsson på låten «Music Orbit Box».

Og det starter med Elvis, som resiterer og synger seg gjennom sin egen tekst på «What What?», med blåserne liggende bak i Lindströms melodi. En original og fin åpning. Så fortsetter de med «Twenty Twenty», som er en deilig og litt mørk komposisjon, som nesten kunne gått inn som tittelsporet på en film i krim-sjangeren. Og derfra og ut, gjennom de 14 låtene, får vi et ytterst tett og fint ensemblespill, hvor arrangementene er ytterst tette og fine og hvor musikerne leverer strålende arbeid. Vi får fine solier fra blåserne, og det er alltid en fryd å høre Mats Äleklints strålende trombonespill, nesten uansett hvilken setting han er med i. Og her er det intet unntak. Og over og under og foran og bak, ligger Lindströms gitarer i et uimotståelig, deilig landskap. Vi får også strålende solistbidrag fra både Kullhammar og Johansson, og hele veien er de med på å «forlenge» og «utvide» Lindstöms ideer på en utmerket måte.

Musikken tar oss inn i en filmatisk verden, hvor jeg flere ganger tenker på «Twin Peaks»-musikken som ble laget av Angelo Badalamenti og som vokalisten Julie Cruise, gjorde en utsøkt plate med. Det er noe med stemningen i den musikken Lindström lager, som har mye av denne tv-serien i seg, samtidig som det dukker opp filmatiske minner fra både «Taxi Driver» og «Paris,Texas» i musikken.

Og med seg i septetten har han med noen av Sveriges beste og mest spennende musikere, som har forstått hvor Lindström vil gå med musikken. Og selv styrer han det hele med slepent og fint gitar- og pianospill, mens han gir god plass til blåsesolistene i de stramme og tette arrangementene.

Og hele veien gjennom er dette strålende musikk man kan drømme seg bort i. Og det er nesten så man føler at man er tilbake i 1989, og man begynner å se seg rundt hushjørnene etter «The Log Lady», Laura Palmer, Dale Cooper og Harry Truman før man føler det er trygt å bevege seg rundt i byen en dag hvor tåken ligger tett og byen har fått støydemper på.

En spennende innspilling som er en svært god oppfølger til Lindströms forrige plate, «Music For Empty Halls». Og den anbefales for alle med sans for god og strukturert musikk med gode og kreative avstikkere, og for den som har sans for god film-musikk, hvor man ikke trenger bildene for å følge med i handlingen.

Jan Granlie

Johan Lindström (g, pedal steel, synth, p), Jesper Nordenström (p, org, keys), Jonas Kullhammar (s, fl, congas), Per Texas Johansson (cl, ts), Mats Äleklint (tb), Torbjörn Zetterberg (b), Konrad Agnas (dr), Elvis Costello (v), Sofie Livebrandt (v), Margareta Bengtsson (harp)

Skriv et svar