Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JON LUNDBOM & BIG FIVE CHORD

«Harder Than The Outside»
HOT CUP RECORDS HOT CUP 101

Når man får tilsendt en plate med den amerikanske gitaristen Jon Lundbom, som man overhode ikke vet hvem er, så blir man både spent og litt skeptisk. For det er ingen tvil om at ikke alt som kommer flybårent fra «Trump-land» faller like godt i smak hos denne anmelderen.

Men etter å ha sjekket coveret, og oppdaget at bassisten Moppa Elliott er med på platen, så kan det ikke gå helt galt. Han kjenner vi fra det spennende bandet Mostly Other People Do The Killing, og. I alle fall konsertene og platecoverne med det bandet er en fornøyelse.

Ved siden av kapellmester Lundbom på gitar og Elliott på bass, består The Big Five Chord av alt- og sopransaksofonisten Justin Wood, tenor- og balto! Saksofonisten Bryan Murray og trommeslageren Dan Monaghan. De fleste låtene er skrevet av Lundbom, og det hele er innspilt i Lucky Penny Studio, sannsynligvis i 2017.

Vi får sju spor, pluss et bonusspor, som er en alternativ tagning av andresporet «Basic Bitches», og hele veien er det moderne og «frilynt» musikk som serveres. Men det er ikke bare det. Mye av musikken, i alle fall temaene, har sine klare røtter i den mer streite utgaven av jazzen. Og i solistinnslagene høres dette best i Lundboms gitarspill som jeg føler har mye John Scofield i seg. Men i de partiene hvor de to saksofonistene får utfolde seg slik de vil, tas det helt ut, med spennende og morsomme bidrag. Spesielt synes jeg altsaksofonspillet til Wood er spennende, pluss at Murray gjør noen fine, litt Pharoah Sanders-aktige solier.

Både bassisten og trommeslageren spiller stødig som fjell hele veien, og jeg tror ikke Elliott svettet spesielt mye under innspillingen. De beveger seg traust og sikkert framover, og sammen med kapellmesterens gitarspill legger de et «dannet» underlag for saksofonistenes utblåsninger. Dette kan kanskje virke litt forvirrende for den gjengse lytter, men sjekk de ut.
Jeg synes dette er blitt en spennende og fin plate, som skiller seg ut fra «hopen» på grunn av stilforskjellene mellom musikerne, noe som er med på at man blir sittende å nilytte gjennom hele albumet. Og det skjer dessverre ikke ved alle gjennomspillinger av plater Postnord kommer drassende med.

Spennende!

Platen utkommer i Sambandstatene den 1. februar, så det er mulig du må vente noen dager før du får gribbet fatt i den hos din pålatepusher, men jeg kan garantere at det er verdt ventetiden!

Jan Granlie

Jon Lundbom (g), Justin Wood (as, ss), Bryan Murray (ts, balto!s), Moppa Elliott (b), Dan Monaghan (dr)

 

Skriv et svar