Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JONAS JOHANSEN

«Charmcatcher»
DME 11101

Trommeslageren, komponisten og bandlederen Jonas Johansen er en dansk trommeslager, som har spilt med DR Big Band, Ulf Wakenius, Enrico Pieranunzi, Eliane Elias, Marc Johnson, Steve Swallow, Mike Stern, Renee Rosnes, Egberto Gismonti, Toninho Horta, Airto Mereira, John Taylor, McCoy Tyner, John Scofield, Joe Henderson, Vince Mendoza, Tom Harrell og Jon Balke, så det er lett å se at dette er en musiker med mange jern i ilden innenfor en rekke forskjellige typer jazzmusikk. Han er ofte benyttet som storbandtrommeslager i flere band, som DR Big Band, Aarhus Jazz Orchestra, Norrbotten Big Band, WDR Big Band og HR Big Band.

På sin nye plate «Charmcatcher», som han utgir helt på egen hånd, møter vi han sammen med en gjeng musikere jeg ikke kjenner så godt til fra før, i sju komposisjoner, hvor de fleste er gjort av Johansen, med unntak av den tradisjonelle «Mumbai Bhajan». I bandet møter vi alt- og sopransaksofonisten Kuba Wiecek, pianisten Peter Sabroe, gitaristen Tobias Pheil og bassisten Anders Fjeldsted, mens Johansen selv trakterer trommene.

Musikken er svært variert, fra den litt funky åpningslåten, «On The Banks of the Ganges», via den tradisjonelle, neddempede og østlige (indisk/pakistanske) «Mirabai Bhajan» og «The Flyover» i samme stil, via «Change of Time», som har noe Oregonsk og Ralph Townersk over seg, og den mer jazziske «Taa-Daa».
Vi får opgså svært originale låter, som den fine, og litt sirkuslignende «Portrait» før de runder av med «Digging (into the mysterious soul of a Woman», en lengre jazzsuite, som hyller kvinnen på fortreffelig vis.

Selv om jeg ikke kjenner musikerne han omgir seg med på denne innspillingen, så er det et fint bekjentskap. Alle musikerne bidrar på en strålende måte, og lyden er nesten skremmende god hele veien.

Han skriver musikk som ofte har noe eksotisk over seg. Han er tydelig inspirert av musikken fra India og Pakistan, uten at han forsøker å lage autentisk musikk derfra, men heller benytter disse landenes musikk som inspirasjon for egen musikk.

Det er blitt en fin plate, som går sine egne veier, og som gir oss annerledes jazzmusikk, som har mange inspirasjonskilder, men som blir Jonas Johansens egen. Hyggelig!

Jan Granlie

Jonas Johansen (dr), Kuba Wiecek (as, ss), Peter Sabroe (p), Tobias Pheil (g), Anders Fjeldsted (b)

Skriv et svar