I 1964 kom den svenske pianisten Jan Johansson og bassisten Georg Riedel ut med platen «Jazz på svenska». Albumet består av melodier fra den svenske folkemusikken i melodiske og neddempete jazzversjoner med kun piano og bass, som ga platen en helt spesiell stemning. Albumet er et av de mest solgte jazzalbum i Sverige noen gang, og de 12 låtene er mer eller mindre kjent blant alle skandinaviske jazzinteresserte.
Nå har den svenske gitaristen med mye mer, Peter Bryngelsson, gitt «Jazz på svenska» ny innpakning, ny instrumentering og nytt landskap sammen med en haug med andre svenske musikere. Og siden mange av låtene også er å finne på Jan Johanssons legendariske plate, var tittelen «Jazz på nysvenska» kanskje den beste tittelen å velge på denne innspillingen.
Og de starter med «Jazz på svenskas» femte spor, «Brudmarsch efter Larshöga Jonke», koblet sammen med Bryngelssons egen «Brudsångslåt», hvor hovedinstrumentet ikke er piano, men dobro som kobles sammen med fioliner og nyckelharpa, og gir et mer autentisk folkemusikkuttrykk på låten(e) enn det vi fikk fra Johansson og Riedel.
Deretter følger den tradisjonelle «Klara Stjärnor», en låt som ikke er på den «originale» platen, sammen med Bryngelssons «Stjärnmelodi»,. Og det er godt at han ikke «planker» alle låtene fra Johansson og Riedel, men tilfører noe nytt. Men selvsagt får vi «Visa från Utenmyra», som er den mest kjente låten fra «originalen», «Visa från Järna», «Polska efter Höök Olle», «Visa från Rättvik», «Gånglåt från Rättvik» og «Emigrantvisa» I det man kaller «Emigrantsviten», hvor emigranten kommer bedre fram enn i originalen med innvandrerens stemme, og «Gammal bröllupsmarsch». Men med unntak av «Visa från Utanmyra» og «Gammal bröllupsmarsch», får alle de kjente låtene et påheng av en Bryngelsson-låt som henger seg godt på «originalen».
Og hele veien synes jeg Bryngelsson og hans musikalske venner har gjort låtene godt. De har blandet inn mer «eksotiske» musikalske elementer i den svenske folkemusikken, samtidig som de har beholdt fiolinene, nyckelharpen og alt det andre man forventer av svensk folkemusikk. På mange måter kan man si at «jazz på svenska» er kraftig oppdatert med disse versjonene av låtene, pluss at man som bonus får de fine låtene til Bryngelsson. Og «Visa från Utanmyra» får vi en versjon med vokal av Jonna Sandell, mens vi får både sang og resitasjon av Soher Chkair i «Emigrantsviten», bare for å få slått fast en gang for alle at Sverige er et samfunn med mange nasjonaliteter.
Jeg vet ikke hvor mange av våre følgere som er bevandret ut i musikken som trommeslageren og perkusjonisten Bengt Berger har holdt på med siden han for mange år siden spilte med Don Cherry, men jeg har en mistanke om at han gjerne kunne ha vært med på dette prosjektet, for musikken ligger helt i hans ånd.
Jeg synes «Jazz på svenska» har hatt godt av en oppdatering i form av denne platen. Musikken er gjennomgående slik at vi kjenner den igjen, men vi får den på en ny måte, og det tjener de gamle låtene på. Og Bryngelsson, som har gjort alle arrangementene, har utvilsomt gjort en fantastisk jobb sammen med alle medvirkende i dette store prosjektet.
Et spennende prosjekt, som vil bli spilt mye i heimen framover!
Jan Granlie
Peter Bryngelsson (arr, dobro, g, lap steel, mohan veena, madolin, mandoloud, cumbaz, s, b, dr, p, org, indian dulcimer, stringdobro, claviola, chinese fl), Kristina Aspeqvist (afr.dr), Nils Personne (ss, bcl, härjedalspipa), Torbjörn Näsholm (nyckelharpa), Gus Loxbo (b, v), Mukiryan Abubakr (vio, c), Marie Selander (v, spoons, darbouka), Kenny Håkansson (g), Pelle Bolander (vio), Staffan Strindberg (b), Ola Johansson (acc), Jörgen Adolfsson (ss), Lasse Liljegren (clavinet), Ulla Wrethagen (chapman stick), Tommy Adolfsson (snäckor), Soher Chkair (res, v), Jonna Sandell (v), Mikael Svanevik (dr), Lise Latsen (v), Ingela Trulsson (v)