Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JOSEFINE LINDSTRAND

«mirages by the lake»
O-TONE MUSIC, 30913

Den svenske vokalisten Josefine Lindstrand mottok i 2009 «Jazz i Sverige»-prisen fra Rikskonserter, og debutplaten, «There Will Be Stars», ble utgitt kort tid etter. I 2012 kom hennes andre utgivelse, «Clouds», og begge disse platene fikk gode anmeldelser i de fleste medier. Hun har vært profesjonell vokalist og musiker i 15 år, og hun ble kanskje mest kjent i jazzkretser, da han var vokalist i Django Bates «Human Chain»- prosjekt, som varte i 10 år, men hun har også sunget med det danske bandet Efterklang, med Uri Caine og Metropole Orchestra, og flere svenske artister så som Veronica Maggio og Laleh. Høsten 2021 gjorde hun et utmerket prosjekt sammen med kollega Lina Nyberg og Trondheim Voices under Umep Jazzfestival, som vi håper det vil bli flere muligheter å høre.

I presseteksten for den nye platen beskriver man Lindstrøm på følgende måte: «En stemme som gjenspeiler den krystallklare klarheten i skandinaviske innsjøer og det mørke mysteriet i svenske skoger – musikk som frister deg til å fordype deg». Videre skriver de at «Det er fullt av musikk som tar deg med på en reise tilbake til Josefines barndom, til de mørke og eventyrlige skogene og kalde, skjulte innsjøer i Sverige». Musikken ble spilt inn i Kingside studio på landsbygda i Gnesta utenfor Stockholm, og alle komposisjonene, arrangementene og produksjonen er gjort av Lindstrand selv, så her regner vi med at hun har fått det akkurat slik hun vil ha det.

Vi får ni fine komposisjoner, som oppholder seg i grenselandet mellom jazz og pop, men med størst trykk på jazzen. Men i åpningssporet, «Fragrances» beveger hun seg tett på det britiske og keltiske, og vi får en fin åpningslåt som innleder en behagelig og fin plate, som Lindstrand bør nå langt med. De fortsetter med 2 Where the lillies grow», som nesten kunne vært gjort av irske Enja og bandet Clannad, som hun var en viktig del av. Men dette er Lindstrands personlige musikk, med hennes fine og lyse stemme i front over et utmerket musikalsk følge.

Og det er gjennomgående det britisk/irsk/keltiske som preger denne innspillingen, selv om hun i noen av låtene, som «The beat of my heart» og den «nakne» «Streams», nærmer seg popmusikken på en intelligent måte.

Dette kunne veldig fort blitt en litt endimensjonell innspilling, men siden Lindstrand har med koret fra Bonn, og ytterst lyttende og dyktige musikere, så blir dette en fin innspilling, som passet perfekt som musikk til julehøytiden (jeg fikk platen i god tid før utgivelsesdatoen den 4. februar).

En ting er at Lindstrand skriver fine komposisjoner, men her er også arrangementene verdt å merke seg i tillegg til valget av musikere, hvor jeg synes Gunnar Halles trompet-tone passer perfekt inn som tonefølge til Lindstrands lyse og fine stemme, i tillegg til at han avleverer noen strålende solier. I tillegg synes jeg Östholm leverer stråelende og veldig tilpasset pianospill gjennom hele albumet.

Jan Granlie

Josefine Lindstrand (v, Juno 50), Jonas Östholm (p), Gunnar Halle (tp, eff),, Pär-Ola Landin (b), Fredrik Myhr (dr, perc), Staffan Findin (tb), Ida Freij (fr.h), Bundes Jazz Orchester Choir

Skriv et svar