Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JOVAN PAVLOVIC TRIO

«Refleks»
EGEN UTGIVELSE

Trekkspilleren, eller accordeonisten, som det vel egentlig heter, Jovan Pavlovic kommer opprinnelig fra Beograd, men er trønder så god som noen, fra sin base i Trondheim. Han er utdannet i klassisk musikk ved Musikkonservatoriet i Trondheim, med folkemusikk fra Balkan og romfolket som hovedfelt. Han har blant annet samarbeidet med Ivo Papasov og norske Farmers Market, den sør-samiske keyboardisten Frode Fjellheim, Dadafon, Kristin Asbjørnsen med flere. Han er kanskje mest kjent for å ha etablert Trondheimsbandet Bengalo, og Urban Tunélls Klezmerband. Han har vært musikalsk leder ved Trøndelag Teater, samt timelærer ved Jazzlinja ved NTNU.

I sin trio, som vi møter på denne innspillingen, har han med bassisten Germund Silset og trommeslageren Helge Andreas Norbakken, samt det mer klassiske MINensemble.

Vi får syv fine komposisjoner, som alle, med unntak av Henry Ernsts «Ah Ya Bibi», er skrevet av Pavlovic. Platen er gjort live i Mai 2016, på turné i Nord-Norge, og for oss som ikke hadde mulighet til å være tilstede, er denne platen en god erstatning.

Pavlovic er en dyktig trekkspiller, og sammen med Silset og Norbakken, som «støttekontakter», får vi en stund med ytterst vakker accordeon-musikk fra trioen. Og særlig fint blir det når man har med MINensemble, som gir musikken en helt spesiell atmosfære. Men om det er André Roligheten som spiller saksofon blant annet på andrelåta, står det ingenting om på coveret, men vi tar en sjanse på å kreditere han for en fin solo på «Another Place», sammen med vakkert spill av kapellmesteren.

Mange vil kanskje sammenligne Pavlovic med noe av det mer «streite» vi de senere årene har fått fra Stian Carstensen, siden han også beskjeftiger seg en del med det baltiske (heter det det?), og selv om dette også, i en del tilfeller er festmusikk, som tredjelåta «Mashke», så blir dette annerledes, og mer «seriøst», hvis det er lov å kalle det det?

Nå kan man si mye om trekkspillet som instrument, men jeg synes at de senere årene har det dukket opp mange fremragende trekkspillere, slik at definisjonen på en gentleman, er en som kan spille trekkspill, men som lar være, ikke lenger er gjeldende. I alle fall ikke når det er snakk om Jovan Pavlovic og hans medsammensvorne på «Refleks».

Jan Granlie

Jovan Pavlovic (acc), Gjermund Silset (b), Helge Andreas Norbakken (dr), Øyvind Nussle (vio), Tor Johan Bøen (vio), Lazar Miletic (viola), Hans Urban Andersson (c), Ole Kristoffersen (cl), Jasmina Zivic (fl), André Roligheten (cl, bcl), James Lassen (fagott)

Skriv et svar