Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JULIE ALAPNES

«Helleristning»
EGEN UTGIVELSE

Julie Alapnes var bare fem år gammel da hun stod på kjøkkengulvet hjemme hos besteforeldrene i Målselv med fela som bestefar Ivar hadde lagd, godt plassert under haka. Tonen ble heldigvis vakrere med årene, men dette første møtet skulle vise seg å prege livet til den talentfulle felespilleren. Bestefar, som var fiolinmaker og spellmann, satte dype spor og vakte Julies interesse for den nordnorske slåttetradisjonen. Etter videregående dro hun til Raulandsakademiet i Telemark for å studere folkemusikk, og avsluttet i 2009 sin bachelorgrad ved Høgskolan for Scen- och Musik i Gøteborg. I tillegg til den tradisjonelle nordnorske folkemusikken, komponerer Julie egen musikk og er aktiv i band og prosjekter innenfor ulike sjangre.

Hun har flere musikalske prosjekterr gående, både solo og med eget band, med bandet Kartellet, Fela & Fanten sammen med Hartald Rundberg og duoen Robaat med vokalisten Kine Kjær. Men denne gangen møter vi henne sammen med eget band bestående av henne selv på fiolin, oktavfiolin og vokal, Petter Carlsen på barytongitar, akustisk gitar og vokal, Halvard Rundberg på pumpeorgel, akustisk gitar og vokal og Aleksander Kostopoulos på trommer og perkusjon. I tillegg medvirker Hallvard Bruvoll på fiolin og bratsj på en låt, Bernt Simen Lund på cello, Brynjar Lien Schulerud på fiolin, Heidi Schulerud Bilsbak på bratsj og Dana Johnson på fiolin på en annen låt.

Musikken befinner seg et godt stykke unna den jazzen vi vanligvis skriver om her på salt peanuts*. Men siden vi er et organ for «sterk musikk», er det ingen tvil om at den musikken Alapnes og hennes musikalske venner kommer med, fortjener spalteplass hos oss.

Dette er en slags moderne folkemusikk, hvor man blander den nordnorske folkemusikken med en rekke rockeelementer, og vi får en musikk som ikke befinner seg veldig langt unna det vi fikk fra et band som Gaate for noen år siden. Musikken er vár i ene øyeblikket, før den eksploderer i ytterst dansbare rytmer i neste, og med den klare og rene vokalen til Alapnes i front, som nesten høres ut som en fjellbekk som vokser seg større og større i vårflommen, over et band som har ene foten i folkemusikken og den andre godt inne i rocken, blir dette en fryd av en plate.

Og når arrangementene har med pumpeorgel sammen med fiolin, som i den fine «Første steg», blir det også en fin variasjon i låtene, som gjør platen spennende.

En plate jeg absolutt vil anbefale for venner av for eksempel Gaate, eller de mange folkrockbanda som fløy over Skandinavia for en del år siden. Og i de vareste øyeblikkene, som i «Soldagen» er vokalen aldeles strålende, både i klarhet og i nærhet. Og felespillet er strålende hele veien.

En nydelig innspilling!

Jan Granlie

Julie Alapnes (vio, oktave vio, v), Petter Carlsen (bar.g, ac.g, v), Halvard Rundberg (pump org, ac.g, v), Aleksander Kostopoulos (dr, perc), Hallvard Bruvoll (vio, viola), Bernt Simen Lund (c), Brynjar Lien Schulerud (vio), Heidi Schulerud Bilsbak (viola) Dana Johnson (vio)

Skriv et svar