Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KARL BERGER | JASON KAO HWANG

«Conjure»
TRUE SOUND RECORDINGS TS 02

Pianisten og vibrafonisten Karl Berger er nærmest en legende innenfor den europeiske freejazzen. Han er født i 1935 i Heidelberg, og har spilt med det meste innenfor den frittgående musikken, så som Carla Bley («Escalator over the Hill»), Anthony Braxton («Creative Orchestra Music 1976»), Don Cherry, Lee Konitz, Bill Laswell, Clifford Thonton, Oliver Lake, Ed Blackwell og en haug andre, mens fiolinisten og bratsjisten Jason Kao Hwang (født i 1957) er amerikaner av kinesisk avstamming,med klassisk utdannelse, før han gikk inn i film og fjernsyn, og deretter beveget seg mer og mer over i den eksperimentelle jazzen. Han har også spilt på plater med Anthony Braxton, pluss også med Spontaneous River Orchestra, William Parker og Henry Threadgill.

I mars i 2014 hadde de to et møte i Settso Studio i Woodstock, hvor de gjorde disse åtter improvisasjonene, som ligger og vaker i grenselandet mellom samtidsmusikk og fritt improvisert jazz.

Berger skifter mellom piano og vibrafon fra låt til låt, mens Hwang for det meste er å høre på fiolin. Og musikken er neddempet og spennende, og kombinasjonen frittgående fiolinspill og vibrafon er original og interessant.

Men det er noe med å få en slik form for musikk på en relativt steril CD og ikke å kunne oppeve de to i et kunstgalleri eller i en liten konsertsal. Det er noe med avstanden og at man ikke ser musikerne og kan føle på kommunikasjonen dem imellom som gjør det litt vanskeligere å få med seg alle inntrykkene, men lukker man øynene, kan man jo danne seg sine egne bilder av det som foregår.

Det er ingen tvil om at Hwang er en dyktig fiolinist og bratsjist, som for det meste spiller pizzicato. Like spennende er også pianospillet og vibrafonspillet til Berger, og som selv om han begynner å bli en godt voksen musiker, så har han fremdeles vitaliteten inne.

Og de to er utmerkede lyttere, som aldri går i veien for hverandre på denne innspillingen. Det hele fungerer fint, og spesielt liker jeg tredjesporet «Beyond Reach», som kanskje er platas mest publikumsvennlige innslag med flott vibrafonspill fra Berger.

Gjennomgående er dette et fint studium i tett, musikalsk kommunikasjon mellom vibrafon/piano og fiolin/bratsj, og selv om den garantert ikke blir noen «kjoskvältare» hverken i plateforretningene eller på nettet, så er det verdt å sette av en ettermiddagsøkt til dette samarbeidet.

Jan Granlie

Karl Berger (vib, p), Jason Kao Hwang (vio, viola)


Skriv et svar