Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KATARSIS4

«Live at the Underground Water Reservoir»
NOBUSINESS, NBCD 139

Saksofonkvartetten Katarsis4 kommer fra Litauen og består av Arminas Bižys (as, bs), Kazimieras Jušinskas (ss, as), Algirdas Janonis (as, hornpipe) og Danielius Pancerovas (bs, as), og musikken deres beveger seg mellom strukturelt fri improvisasjon, så vel som «akademisk» jazz og folkemusikk fra hjemlandet. Kvartetten utvider bruken av saksofon ved uvanlige metoder. De bruker ikke bare utvidede teknikker for å hente ut særegne lyder i de forskjellige saksofonene, men også gjenstander fra dagliglivet.

Tidligere har vi her på salt peanuts* anmeldt deres plate «Katarsis4» (anmeldelsen kan du lese HER), men den skiller seg allikevel fra deres seneste, som er innspilt live den 21. september 2019 i Liepkalnis underjordiske vannreservoar, i Vilnius. Dette lokalet er et rundt rom med murvegger og murtak, som er blitt en turistattraksjon i Vilnius, som valfartes av publikum. Reservoaret ble bygget i 1916, og reservoaret har plass til 1500 kubikkmeter vann, og i 1987 ble det nedlagt som reservoar, men blir fremdeles brukt i nødsituasjoner, særlig om vinteren da det kan forekomme vannmangel i Vilnius. Da lagrer man snø inne i reservoaret, som blir smeltet til bruk i vannforsyningen.

I og med at innspillingen er gjort i et «rom» med ekstrem mye akustikk, blir dette en helt særegen innspilling, og særlig når barytonsaksofonene setter an tonen, klinger de mellom veggene som var innspillingen gjort i en kirke uten altfor mange elementer som stanser etterklangen.

Vi får, mer eller mindre, ett langt «strekk», hvor de fire bruker akustikken for alt det er verdt, ved at de lar tonene vare og avrundes naturlig av etterklangen. Og det er en spennende akustisk opplevelse vi får være med på. Helst skulle mann selvsagt vært til stede i Liepkalnis underjordiske vannreservoar og overvært konserten, men det er et godt alternativ å få musikken på plate. Og mot slutten hører vi at det var masse mennesker til stede under framførelsen, som også bruker den lange etterklangen til å uttrykke sin glede over den konserten de har overvært.

Spennende!

Jan Granlie

Arminas Bižys (as, bs), Kazimieras Jušinskas (ss, as), Algirdas Janonis (as, hornpipe) og Danielius Pancerovas (bs, as)

Skriv et svar