Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KATHARINA ERNST / MARTIN SIEWERT

«Also – Live At Wirr»
TROST RECORDS TR152

Den som trodde at Europa nå var fylt opp med frittstående plateselskaper for frittgående improvisasjonsmusikk, har tatt grundig feil. For det siste året har det østeriske selskapet TROST kommet opp med en rekke spennende plater innenfor den mer eksperimentelle delen av jazzen, så også med den senest ankomne, duoen med trommeslageren Katharina Ernst og gitaristen Martin Siewert, to musikere som ikke lefler med standardlåter eller ting som er blitt gjort hundrevis av ganger tidligere.

De to er sterke stemmer og medlemmer av den eksperimentelle scenen i Wien. Ernst spiller i den lokale post-techno-kvartetten Ventil, hun har samarbeidet med folk som Ken Vandermark og Terrie Hessels (Terrie X), og har jobbet med gateteater og dansegrupper. Siewert spiller med kunstrock-trioen Radian, samarbeider med Mats Gustafsson og dieb13 i The Fackts Trio, og har jobbet med folk som Otomo Yoshihide, Elliot Sharp og Christian Fennesz.
De har hatt dette duosamarbeidet siden 2014, og har allerede komponert musikk for teatergrupper. Deres debutalbum ble innspilt i Wien-klubben Wirr i forbindelse med Open Loose-festivalen i juni 2015, og det er denne musikken vi får høre på denne platen.

Vi får seks strekk, som alle, mer eller mindre, går i hverandre. Og det er spennende å høre hvordan de to kommuniserer og legger forholdene til rett for hverandre. I stedet for å «yppe til kamp» eller provosere hverandre til å «gi jernet», så går de mer hånd i hånd gjennom de seks strekkene. Med det mener jeg ikke at musikken er kjedelig, rolig og uten tagger og motstand. Overhode ikke. Her kjører de innimellom på med alt de har, trommer, leker, gitarer og elektronikk, så man innimellom tror man befinner seg inne i et inferno og i porten til helvete, eller midt i en industrihall hvor arbeidet går for full pinne.

Og det er variasjonen som gjør denne innspillingen spennende. Vi har med to ytterst dyktige musikere å gjøre, og selv om dette er musikk man skal høre i en gammel fabrikkbygning som nå er gjort om til klubb, så kan den mer enn gjerne lyttes til i heimen.

Innimellom swinger det også upåklagelig av denne duoen. Hør bare på tredjesporet «Three». Her får vi drøyt fem minutter med strålende musikk som får godfoten til å bevege seg rytmisk under bordet.

Totalt sett er dette en duo som bare må få muligheter til å utfolde seg også utenfor Østerrike. Det er en duo som burde passe perfekt på festivaler og litt rufsete klubber overalt i Europa. For to såpass dyktige og spennende musikere skal man ikke ta som en selvfølge. Og selv om vi ikke tidligere har hørt så mye fra de to, så har de med «Also» åpnet ører og øyne for i alle fall denne skribenten. Tøft!

Jan Granlie

Katharina Ernst (dr, toys), MartinSiewert (g, elec)

Skriv et svar