Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KIRA SKOV

«The Echo Of You»
STUNT RECORDS STUCD 18052

Det var totalt overraskende og dypt tragisk, da Kira Skovs mann, bassisten Nicolai Munch-Hansen gikk bort i slutten av februar 2017. Han hadde eksperimentert med piller og alkohol på en ytterst uheldig måte, som fikk en tragisk utgang. Nicolai var i tillegg til å være Kiras ektemann og far til deres sønn, også Kiras tetteste musikalske samarbeidspartner gjennom 13 år.

Skov brukte lang tid på å bearbeide sorgen etter Nicolais bortgang. Det er jo en hendelse som aldri går i glemmeboken, men som alltid vil være der som en klump i brystet man aldri blir kvitt.

En av de tingene Skov gjorde i året som er gått siden Nicolais bortgang, var å skrive tekster. Tekster om deres forhold, om kjærlighet og savn, sanger om livet og det uoverkommelige sjokk som fulgte i kjølvannet av hendelsen.

I dag, 16. mars, slippes resultatet av denne musikalske bearbeidingen. På «The Echo Of You» får vi en nesten hjerteskjærende fortelling om hva Skov føler etter bortgangen, og sammen med et knippe strålende musikere, som flere hadde et nært vennskap til Nicolai, har de laget en fantastisk plate.

Innspillingen er gjort i Invada Studios i Bristol i England, med John Parish som produsent, og med vokalisten Bonnie Prince Billie som stemmen til Nicolai på noen av låtene.
Albumet er blitt et nesten uoverkommelig sterkt verk. Skov har skrevet noen nydelige og sterke tekster og melodier til platen, og selv om ikke alt bare er sorg og elendighet, er det også lyspunkter, som for eksempel i andresporet «The Basement», som har et lite innslag av håp i det alt det triste.

Kira Skov har en enestående sår stemme, med en helt sjelden vibrato som gjør seg fantastisk godt til låter som dette. Og sammen med Bonnie Prince Billie skaper hun en nærhet til stoffet som nesten er skremmende. Det føles som de kommer tett inntil deg som lytter og nærmest kryper inn i kropp og sjel.

Det musikalske landskapet utfolder seg i intime rammer med sparsom instrumentering. Elektriske- og akustiske gitarer, fiolin, cello, kontrabass og smakfull perkusjon, nøye valgt ut av en samling musikere som det kan virke er utstyrt med samme DNA som Nicolai, og som har maktet å skape en følelse av fortsettelse helt fram til slutten. De musikalske referanser går på den ene siden til store artister som Leonard Cohen (spesielt i låten «I Tried to Look into Your Eyes in a Photograph Today») og Joni Mitchell, og på andre siden til Nico, Laura Nyro og P. J. Harvey.

Grunnen til at man har valgt å invitere med Bonnie Prince Billie, er at den amerikanske countrystjernen var en av Nicolais musikalske forbilder. Og i «rollen» som Nicolai kunne man nesten ikke funnet noen bedre.

Jeg synes Kira Skov med denne innspillingen har laget et mesterverk over Nicolai Munch-Hansens minne. Det er blitt et gedigent minnesmerke over en fantastisk musiker og en sjeldent hyggelig person. Og selv om det lyser mye smerte over innspillingen, så sier musikken det meste om hvordan det må være å miste sin kjære på en så tragisk.

Dette er blitt en plate for de mørke kvelder. En plate for kvelder og stunder du føler at du trenger musikk med mening, og som forteller deg om døden, livet, kjærligheten, savnet og alle minnene om en kjær venn, ektefelle eller kjæreste. Men det er i tillegg mye mer enn en sørgeplate. Innimellom føler man at Skovs såre stemme formidler et håp og en slags «hilsen med på veien» til Nicolai. Og jeg kan godt tenke meg at den gode bassisten sitter ett eller annet sted og lytter til musikken på platen med et smil om munnen, for han bare må være stolt over den musikken Kira Skov har laget på denne platen.

Det er rett og slett blitt et mesterverk innenfor den litt alternative rocken. Og det er bare å gå til innkjøp. For dette er en plate som bør være obligatorisk i en hver platesamling med respekt for seg selv.

Jan Granlie

Kira Skov (v, g), Oliver Hoiness (g), Anders Christensen (b, p), Silas Tinglef (d, g, v), John Parish (d, g, v), Maria Jagd (vio, v), Barney Morse-Browne (c), Hopey Parish, Bonnie Prince
Billie (v)

Skriv et svar