Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KIRKE KARJA QUARTET

«Turbulence»
AVARUS

Pianisten Kirke Karja kommer fra Estland, og har de senere årene markert seg sterkt på den nasjonale jazzscenen. Hun spiller i bandet Heliotroop, med blant andre vokalisten Kadri Voorand og den fine bassisten Mingo Rajandi, og hun er stadig å høre på klubbene i Tallinn.

Med seg i sin kvartett, har hun gitaristen Kalle Pilli, bassisten Martin-Eero Kõressaar og trommeslageren Karl-Juhan Laanesaar, og mesteparten av stoffet er skrevet av Karja.

Jeg synes Karja er en glimrende pianist og komponist, men her har hun overlatt altfor mye i åpningssporet, «Turbulence» til gitaristen Pilli, som sverger til 70 og 80-tallets jazzrockgitarlyd, noe jeg ikke synes passer inn i denne musikken. Pilli er en god gitarist, men låten i gitaren blir litt for, er det lov til å si «øst-europeisk»? Og det gir et litt dårlig utgangspunkt, når man får denne følelsen allerede i det første sporet.

De andre musikerne følger Karja på en fin måte, og etter åpningen får vi, etter min mening, et mye bedre musikalsk uttrykk. Hør for eksempel på den ettertenksomme balladen «Etude and silent mood», det fine spillet i Karlheinz Stockhausens «Waage (Libra), med vakker bass-intro, eller pianospillet i «Tsükkel». Her er det lyrisk pianospill på aller øverste hylle.

Bill Frisells «Hangdogc» får en original og fin tolkning, Hvor gitarspillet fungerer godt inn i heleheten, før vi får «Kust tuli», nok en ballade, hvor det meste fungerer fint, før de avslutter med «Orwell», en nesten Philip Glass-aktig låt, som passer bra for dette bandet, og hvor Karja plukker fram synthen. Her beveger de seg, etter hvert, litt tilbake til starten, og jeg kan ikke nekte for at jeg ikke helt kan like gitarlyden som etter hvert kommer snikende.

I coveret står det at platen ble innspilt i løpet av noen ekstremt varme dager og netter i Sound Division Studios, og da er det jo ingenting som er bedre enn å spille inn ei plate som kjøler deg en smule ned og som legger en rolig og balansert stemning på omgivelsene. For turbulent er denne musikken deffinitivt ikke!

Kirke Karja er en ung og ytterst lovende pianist, som jeg håper vi får muligheten til å høre mange ganger framover. Og da kunne kanskje 12 Points-festivalen, som arrangeres i Aarhus neste år, være neste stopp?

Jan Granlie

Kirke Karja (p, synth, comp, arr), Kalle Pilli (g), Martin-Eero Kõressaar (b), Karl-Juhan Laanesaar (dr)

 

Skriv et svar