Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KIRSTI, OLA & ERIK

«Rags & Silks»
NAME 008CD

Den norske fiolinisten Ola Kvernberg er en herre med mange jern i ilden. Den ene dagen spiller han string swing med sin trio, i andre relativt moderne improjazz med større ensemble, gjerne med Trondheimsolistene som bakteppe. Deretter kan du møte han med Trondheim Jazzorkester og Joshua Redman, før han spiller bluegrass med trekkspilleren Stian Carstensen.

Så dukker plutselig innspillingen «Rags & Silkes» opp, hvor han samarbeider med vokalisten Kirsti Huke og trommeslageren Erik Nylander, og vi får høre Kvernberg i en helt ny setting.

På «Rags & Silks» gjør de tre mer eller mindre kjente poplåter, og de starter med ABBA-låten «The Day Before You Came», før den gamle Beach Boys-slageren «God Only Knows» dukker opp. Vi blir sittende å måpe litt, for dette er nesten langt fra det Kvernberg gjør til daglig som mulig, men den gode fræning, har kommet såpass langt i sin musikalske karriere, at han kan gjøre akkurat det han vil, og han kommer fra det med æren i behold.

Tom Waits «Lonely» følger, og det hele er så skjørt og gjennomsiktig, at man nesten kan føle på hver tone fra de tre. I «Lonely» beveger de seg et godt stykke inn på Solveig Slettahjells revirområde, før vi får to låter av Nick Drake, «Riverman» og «Into the Arms», og alt er bare vakkert.

De går inn for landing med Massive Attacks «Teardrop», før det hele rundes av med Lou Reeds «All Tomorrow», og jeg tenker at bedre «julemusikk» kan man nesten ikke forlange.

Kvernberg spiller en rekke instrumenter i denne konstellasjonen, og behersker de alle sammen, som skulle han ha holdt med det hele livet. Men det er som fiolinist han virkelig overbeviser. Han holder seg stort sett i sælene her, og lar Kirsti Huke, og hennes fine og vakre stemme føre ordet. Og bak det hele spiller Nylander nennsomt trommer og perkusjon som fullender en original og flott trio.

Ola Kvernberg har fått oppdraget med å sette sammen noen konserter som «Artist in Residence» på Moldejazz til sommeren. Jeg håper at han inviterer med seg Kirsti Huke og Erik Nylander til Molde den uka, for en konsert med disse på for eksempel Storyville vil bli en suksess.

Jan Granlie

Kirsti Huke (v, harp), Ola Kvernberg (vio, viola, bassvio, harp, org, mand, dr, perc, maxophone, bells, g, b, garrahand), Eerik Nylander (dr, perc)

Skriv et svar