Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KJELLVANDER- TONBRUKET

«Doom Country»
STARTRACKS STAR277147-2

Den svenske singer/songwriteren Christian Kjellvander spilte blant annet i countrybandet Loosgoats, før han valgte en solokarriere. Loodgoats utga to studioalbum og fire EPer før de valgte å oppløse bandet i 2001. Sommeren 2000 spilte Kjellvander med noen musikerkamerater inn platen «The Painted Trees of Ghostwood» under bandnavnet Songs of Soil. Senere har han gått solo, og utgitt åtte plater i eget navn, hvorav den seneste var «Wild Humans» som kom i 2018, og som fikk gode kritiker og ble nominert til en svensk Grammy.

Kvartetten Tonbruket er et av resultatene som kom etter at Esbjörn Svensson Trio måtte gi seg etter Esbjörn Svenssons tragiske drukningsulykke den 14. juni 2008. Det var en periode hvor de to gjenlevende musikerne Dan Berglund og Magnus Öström ikke var i stand til å spille musikk. Men etter en stund ble blant annet både Tonbruket og senere også Rymden startet.

Tonbruket er det bandet bassist Dan Berglund først bega seg ut med. Sammen med keyboradisten Martin Hederos fra Soundtrack of Out Lives, trommeslageren Andreas Werlin fra Wildbirds & Peacedrums, Fire! og Fire! Orchestra og gitaristen Johan Lindström fra blant annet Per «Texas» Johanssons band. De har gjort flere prisbelønnede innspillinger på det tyske ACT-selskapet, og nå har de altså gått i samarbeid med Christian Kjellvander om hans nye prosjekt «Doom Country».

Innspillingen ble gjort i løpet av ett take på Missionshuset Österåker den 21. og 22 august 2019, og vi får en slags roc/jazz-symfoni, hvor alt henger sammen fordelt på fire spor.

Kjellvander er prosjektets vokalist, samtidig som han også spiller gitar, og den som først og fremst er ute etter musikk i landskapet til Tonbruket, bør kanskje vente på kvartettens neste utgivelse. For i motsetning til Tonbrukets ofte veldig åpne lydbilde innenfor den nyere, rytmiske jazzen, er dette mer dystert og tett.

Det starter med en relativt dyster vokal over Tonbrukets litt løse «komp» i «Yacht In The Fog». Dette er et relativt nytt landskap å høre disse musikerne i, og det er tydelig at Kjellvander er idéskaperen bak det som fremføres. Andre sporet «Tidal Wave» er som å dukke ned i den moderne countryen og americanaen, med Kjellvanders stemme nesten som en slags Nick Cave, og med Lindströms fine steelgitar som en viktig ingrediens. En ytterst vakker ballade som gjerne kan bli en «hit», ikke bare innenfor de som kjenner Tombruket fra før, men også de som mest forbinder Kjellvander fra countryavdelingen.

Så følger den litt lettere «Lonliest Woman In The World», som befinner seg i samme landskap, selv om man her øker tempoet en smule, og vi får en fin gitarintro. Stemmen ligger også her i et slags countrylandskap, og det er spennende å høre den sammen med det relativt «løse» kompet, hvor vi spesielt legger merke til distinkt og fint bass-spill fra Berglund.

Så runder de av med den tredelte låta «Normal Behaviour In A Cutting Garden», som varer i drøyt 21 minutter. Den starter som en litt rufsete utgave av Leonard Cohen kombinert med Nick Cave – akkurat så dystert som nesten bare Cohen og Cave var/er i stand til å gjøre det. Og gjennom de drøyt 21 minuttene får vi et ytterst stødig bass- og trommespill, under et fint gitar- og pianokomp som er med på å gjøre at låten aldri blir kjedelig. For hele tiden utvikler låta seg. Vi får oppleve ørsmå endringer etter som låta går framover, og vi får en ytterst spennende historie fortalt av Kjellvander.

Hele veien har vi å gjøre med en hovedperson som bruker tid på å skrive gode tekster. For sammen med gode melodier i det litt dystre americana-landskapet, en stemme i det dypere og litt raspete landskapet og et av de beste komp-banda det er mulig å oppdrive i Norden og Europa, har de laget en plate som burde treffe et stort publikum.

For en del år siden husker jeg den svenske vokalisten Freddie Wadling gjorde platen «En skiva till kaffet» med Esbjörn Svensson Trio. Og selv om de aldri traff hverandre i studio, er det en litt sammenlignbar plate vi her hører på. En dyktig vokalist som skiller seg godt ut fra det man vanligvis hører innenfor den mer rocka musikken, pluss en solid band som backer, pusher og støtter hele veien gjennom de drøyt 40 minuttene denne seansen varer.

Jan Granlie

Christian Kjellvander (v, g), Dan Berglund (b), Martin Hederos (p, synth, org, vio), Johan Lindström (steel g, g), Andreas Werlin (dr, perc)

Skriv et svar