Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KRAJA

«Hur långt som helst»
WESTPARK MUSIC 87294

For noen dager siden anmeldte vi den svenske vokalisten Lisa Lestanders soloplate «Sånger från norr». I samme slengen tar vi med hennes sanggruppe, Krajas nye innspilling, hvor de fire vokalistene Linnea Nilsson, Eva Lestander, Frida Johansson og Lisa Lestander gjør 12 usigelig vakre sanger i folkemusikkinnpakning.

De fire har holdt sammen som gruppe i 13 år, og har gjort fire innspillinger. De har reist over hele verden med sin svenske folkemusikktilnærming.

Det finnes en del grupper som holder på med flerstemt sang, både innenfor den rene jazzen og i folkemusikken. Men jeg kan ikke forestille meg noen som gjør det som Kraja. De fire har uimotståelige stemmer, og sammen låter de vakrere enn noe man kan tenke seg.

På denne innspillingen får man litt instrumental hjelp innimellom, En barokkfiolin her, en trompet der.

Det starter med den nydelige «Allting börjar med ett slut», som er gjort av Eva Lestander, men som gjerne kunne ha vært en sjult skatt i den svenske folkemusikken i mange hundre år. Deretter følger tittelsporet «Hur långt som helst», som opprinnelig er tre indianervers som er bearbeidet til svensk..

«När jag dör» er skrevet av Frida Johansson, og er en sterk naturskildring, mens «Polska till Rut», med tekst av danske Thomas Kingo, og er fra 1674, også er tonsatt av Johansson. Disse to låtene har mye den samme stemningen, selv om de handler om vidt forskjellige temaer, og når de fire synger ordløst her, så reiser hårene seg på armene til lytteren. Vakkert!

«Vinden drar» er med musikk av Eva Lestander, og med tekst av finske Carl Borenius, og er en vakker trøstesang som kan smelte jern.

«Sälgarna ved älven» er neste, med melodi av Eva Lestander og med tekst fra indianerstammen Towa i Nordamerika. Her får de pianohjelp av Olav Lindroth, og de fires stemmer passer perfekt sammen, som hadde det vært fire saksofoner, så hadde vi vært sikre på at det var Four Brothers.

Så får vi «Armband», skrevet av Linnea Nilsson, med tekst fra Malaysia, oversatt og bearbeidet til svensk. En nydelig melodi til en fin tekst, fremført av fire engler, før Linnea Nilssons «Regnet kom» følger. Dette er et dikt av Gudrid Helmsdal Nielsen fra Færøyene, oversatt til svensk, og er en av platas aller vakreste spor.

«Arvids visa» er skrevet av Eva Lestander, og er en nydelig kjærlighetsvise, og tolker vi teksten rett, så er det kjærligheten til et nyfødt barn det dreier seg om. En fin og inderlig tekst til en fin melodi.

«Tonerna bära än» er gjort av Lisa Lestander, med en tradisjonell tekst eller Greta Johansson fra Örträsk i Vesterbotten, og her er Kraja på sitt aller beste. Når folkemusikken, som Lisa Lestander er fylt med, tar styringen.

De går inn for landing med Frida Johanssons og Siri Dahlquists «Skydda Gud min barnasjäl» hvor harmoniene er helt på kanten til å skjære seg, men med total kontroll holder de fire seg innenfor, og Lisa Lestanders «Träden därute» med tekst av Nils Ferlin. En fantastisk avslutning. //Ny sover sorg// ny sover natt //men jag som vakat så mången natt // Jag måste se // vänta och se // on inte någonting stort vill ske//.

Dette er blitt en nydelig plate fra fire av Sveriges beste folkevisetolkere, og med å bringe inn tekster fra andre deler av verden, viser de at svensk folkemusikk kan tilpasses til alle vær og føreforhold. En innertier!

Jan Granlie

Linnea Nilsson (v), Eva Lestander (v), Lisa Lestander (v), Frida Johansson (v), Ida Meidell Blylod (barockvio), Malin Silbo Ohlsson (tp, flh), Olav Lindroth (p)

 

Skriv et svar