Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KRESTEN OSGOOD TRIO

«Live in Gothenburg»
ILK263LP

Trioen med trommeslageren Kresten Osgood, pianisten Anders Filipsen og saksofonisten Ned Ferm, har eksistert mer eller mindre fast i tre år. Alle tre har markert seg på jazzscenen i København de senere årene, både med egne prosjekter, og som medspillere i en rekke andre prosjekter.

Vi får seks låter med titler «1» til «6», noe som sier at dette er musikk de har laget der og da.

Og det starter friskt, med Ned Ferms overraskende rå tenorsaksofontone. Her får vi en relativt lang sekvens hvor han forteller oss i et klart saksofonspråk, at her kan vi vente oss tøffe greier, og når de to andre kommer inn, så får vi svaret. Her tar det løs så til de grader, og jeg kan ikke huske å ha hørt disse tre musikerne ta løs på en slik måte tidligere.

Det roer seg etter hvert ned en smule, men hele veien er dette som å høre John Coltrane komme tilbake for å redde verden.

Alle tre musikerne er helt framme på tuppa hele veien, og jeg må si jeg blir mest overrasket over Ferms innsats, som er mye tøffere i tonespråket enn det jeg er vant til å høre ham. På hans soloplate fikk vi en kombinasjon av jazz og country & western, noe som er naturlig for denne amerikanske dansken.

Men det er ikke «full pinne» hele veien. Innimellom tar de det kraftig ned, noe som gjør platen spennende og variert.

Ofte er det sånn på denne innspillingen, at første del av hver låt er heftig før man tar det noe ned etter hvert. Og hele veien er dette strålende musikk. Filipsen (som jeg mest kjenner fra Stavinsjij-prosjektet til Anders Banke og Stefan Pasborg), viser seg fram som en strålende frijazzpianist, mens Osgood er, som alltid, en energibombe bak trommene, og hvirkelig spiller sammen med de to andre. Når Osgood er i slag, så er det ikke mange frijazztrommeslagere som overgår den gode danske. Og foran, med en energi vi ikke visste han hadde, troner Ferm som den reneste Pharoah Sanders i sine velmaktsdager.

Dette er rett og slett blitt en strålende liveinnspilling med tre av Skandinavias friskeste frijazzstemmer, i fri utfoldelse på Nefertiti i Göteborg.

Jan Granlie

Ned Ferm (s), Anders Filipsen (p), Kresten Osgood (dr)

Skriv et svar