Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KROKOFANT

«Krokofant III»
RUNE GRAMMOFON RCD 2189

Trioen Krokofant består av to friske musikere fra Kongsberg, pluss en fra Oslo. Sammen har de siden platedebuten i 2014, herjet rundt med sin energiske jazz som ligger tett opp mot rocken i uttrykksform. I fjor sommer spilte de en jobb på Kongsbergfestivalen, med svenske Mats Gustafsson som gjest, noe som ble en av denne festivalens tøffeste konsertopplevelser. Men på deres tredje «skjæring» er de igjen på plass som trio, med gitarist Tom Hasslan, trommeslager Axel Skalstad (de to fra Kongsberg) og saksofonist Jørgen Mathisen (fra Oslo).

Vi får fem rocka låter hvor alle, med unntak av den neste siste «Double Dad» er gjort av Hasslan med god assistanse av de andre to, mens den siste er gjort av Mathisen med hjelp av de andre to.

I Norge har det de senere årene kommet flere band som valser over det meste fra utlandet med sin rockebaserte triojazz. Et godt eksempel man gjerne kan sammenligne med er Hedvig Mollestad Trio, Bushman’s Revenge, eller det tidligere Puma, selv om de råkjørte adskillig kraftigere enn det Krokofant gjør.

Men det er ett eller annet med den norske musikken som gjør at band som dette finner veien til platestudioene. Her i Danmark, for eksempel, finner vi ikke mange av dette formatet. Kanskje skal man gi æren til gitaristen Terje Rypdal, eller må man se over «grensen» mot rocken og bandet Motorpsycho?

Jeg har en tendens til å sammenligne flere av disse banda med amerikanske Living Color, men her tror jeg ikke det passer så godt. For en del år siden hørte jeg et band som kalte seg Screaming Headless Torsos, kanskje det kan være en slags sammenligning. Men det spiller egentlig ingen rolle. Krokofant er en trio proppfull av energi, som har funnet sin plass i det musikalske miljøet, og på deres tredje plate, høres det ut som de har funnet seg vel til rette.

For dette er energi og trøkk fra start til mål. Og musikk som på mange måter kan føre yngre generasjoner innenfor jazzens hemmelige og litt merkelige verden. De tre musikerne er dyktige på hvert sitt instrument, og med Mathisens saksofoner, som tar det hele litt mer inn i jazzens verden, så balanserer de hele tiden på en knivsegg mellom tøff rock og rocka jazz, noe de virkelig behersker. Gitarist Tom Hasslan er en musiker som har utviklet seg kraftig de senere årene, og er nå nærmest som en fullbefaren gitarist å regne. Axel Skalstad er en energibunt, som holder koken oppe gjennom hele innspilligen, og Mathisen er med på å fullende denne strålende, unge trioens tredje langspiller.

«Krokofant III» er blitt ei råtøff plate, så her blir det ikke å stå i stram giv akt for de tre herrene, men heller ta en solid kongsberg-knekk i beste Birger Ruud-stil! Tøffere enn toget!

Jan Granlie

Tom Hasslan (g), Jørgen Mathisen (s, synth), Axel Skalstad (dr)

Skriv et svar