Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KUZU

«Hiljaisuus»
ASTRAL SPIRITS AR020

Kuzu er en eksperimentell trio som kom sammen høsten 2017, etter at saksofonisten Dave Rempis, en av forkjemperne for den fritt improviserte musikken i Chicago, jobbet med gitaristen Tashi Dorji og trommeslageren Tyler Damon på en trioturné i USA hvor de spilte hvert sitt solosett. Dorji og Damon hadde tidligere samarbeidet som duo, som en eksperimentell og hardtslående duo, og å få med Rempis i denne sammenhengen, så de på som svært berikende for trioen.

Debutplaten «Hiljaisuus», som betyr stillhet på finsk, er en relativt dristig debutplate, hvor det fritt improviserte står i fokus, og det er ingenting som tyder på at Rempis er noen nykommer i denne sammenhengen. Han spiller hele veien energisk og drivende, og legger seg fint inn sammen med de to andre. Med svært romslige rammer og tett samspill som bygger og holdes tilbake og hvor det hele utvikler seg til den reneste musikalske tsunami av energi, tas vi med på en nesten skremmende reise inn i den frie jazzens innerste avkroker.

I andresporet, «Gash», føler vi nesten at det er Mats Gustafsson som har plukket fram barytonsaksofonen, mens de to andre holder på med sitt, og understøtter saksofonspillet på en ytterst forførende og fin måte, og vi blir bare sittende og vente på den store «big bang», som, heldigvis ikke kommer. Det er kanskje en oppgave de overlater til den gode svensken? Eller kanskje Rempis vil vente med den totale undergangen til han og Gustafsson kan møtes på samme scene?

Begge de to lange låtene utvikler seg fra noen prøvende og rolige partier i starten, før det hele «setter» seg, og vi blir nesten sittende å hive etter pusten av all energien som strømmer ut av høgtalerne. For dette er musikk som skal spilles høyt, ikke kun for at vi skal ha med oss alle detaljene, men like mye fordi dette er musikk som skal kjennes i mellomgulvet, i hjertet og i det som er igjen av hjernemasse i «topplokket».

Jan Granlie

Dave Rempis (as, ts, bs), Tashi Dorji (g), Tyler Damon (perc)

Skriv et svar