Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LANDECK | GRAU | BONICA

«Guerilla Jazz»
JAZZHAUSMUSIK, JHM 283

Når det dukker opp en innspilling med tittelen «Guerilla Jazz» blir i alle fall denne skribenten spent og en smule forventningsfull. Den tyske trioen med trombonisten Detlef Landeck, tenorsaksofonisten Sven Grau (begge fra Kassel) og trommeslageren Joe Bonica (fra Gießen) fremstår på coveret som tre virkelige krigere, og etter å ha lest pressemeldingen om at denne trioen hvor de sier at de «overrasker med en variert fremføring av sofistikerte komposisjoner og kreative solier. Fri-elementer og energi overføres til publikum, sprø riff blandes med pulserende trommespill og samspillet mellom harmoni og atonalitet utvikler seg til melodiske lyder som alltid ser ut til å ha et parodisk element i seg. Musikerne deler en kjærlighet til det uvanlige. De bryter ut av den tradisjonelle jazzformasjonen og lager sin egen lyd», så blir forventningen enda større.

Landeck / Grau / Bonica startet samarbeidet i 2011 som «GBL – Guerilla Jazz», som var en trio som fikk frem en energisk, rytmisk jazz som fungerte godt med å presentere en publikumsvennlig musikk hvor mange riff er noe av det mest essensielle.  Og for deres 10 -årsjubileum følte de det var på tide med den første plateinnspillingen.

På «Guerilla Jazz får vi åtte låter laget av musikerne i bandet, og allerede fra første tone får vi en solid partymusikk som blander mye av den mer musikken vi kjenner fra de mange «street»-bandene fra New Orleans hvor den typiske marsjmusikken blandes med mer frittgående elementer. Det er musikk som passer perfekt for eksempel på en utescene på en festival hvor publikum muntrer seg med alkoholholdige drikkevarer, det er sol og sommer, publikum danser og søler øl på hverandre, og alt er bare deilig.

Dette er musikk som kan fremføres uten at musikerne er «verdensmestre» på hvert sitt instrument. Men de tre musikerne vi møter her, vet hva de gjør og vil, de er ytterst dyktige instrumentalister, og konseptet må utvilsomt være en suksess på de scenene de dukker opp på. Spesielt legger jeg merke til det utmerkede trombonespillet til Landeck, som er den som driver musikken framover på en utmerket måte. Han er en teknisk utmerket trombonist, som kunne gått rett inn i de fleste, tyske freejazz-sammenhenger man har hørt de senere årene. Grau er en god saksofonist, men kommer litt i skyggen av Landeck, mest på grunn av Landecks ønske om å være den som opererer i front. Men han avleverer noen ytterst friske solier underveis, som viser at han passer godt inn i trioen. Og bak herjer Bonica med helt riktig trommespill i en slik sammenheng.

Dette er blitt en trio vi mer enn gjerne hører på en jazzfestival eller ti rundt om. De spiller rytmisk musikk som appellerer til et betydelig drikkepress og stor glede, uten at det på noen måte blir kunstig eller altfor teatralsk. Dette er tre utmerkede musikere som kan sine instrumenter ut og inn, og som har funnet sin nisje i jazzmarkedet som de kan gjøre stor suksess med rundt om i Europa og verden. Og hadde alle gerilja-grupper oppført seg like vennlig og morsomt som disse tre, så hadde kanskje verden sett litt annerledes ut.

Det eneste som er synd, er at det ikke forefinnes noen videoer med trioen ute på internettet. For dette er musikk som skal sees og oppleves live.

Jan Granlie

Detlef Landeck (tb), Sven Grau (ts), Joe Bonica (dr)  

Skriv et svar