Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LAWRENCE D. «BUTCH» MORRIS

«Possible Universe»
CONDUCTION 192

Komponisten og kornettisten Laurence D. «Butch» Morris, oppdaget vi første gang på noen av saksofonisten David Murrays tidlige plater med større band, bl.a. på den fine «David Murray Big Band». Ellers dukket han bare sporadisk opp på radaren, fram til han var på den norske Punkt-festivalen i Kristiansand i 2012. Allerede da var han svekket av lungekreft, og døde den 29, januar 2013. Han rakk å bli 65 år.

Han debuterte med plate i eget navn i 1978 («In Touch But Out Of Reach», Kharma Records), og gjorde en rekke innspillinger i eget navn, pluss at han medvirket på plater med Wayne Horvitz, Frank Lowe, Davis Murray og gruppen TTT (Triple Trip Touch, med bl.a. Frank Wright, Billy Bang, Louis Moholo Moholo og Frank Lowe).

«Possible Universe» er en innspilling fra Saint’Anna Arresi Jazz Festival på Sardinia den 29. august 2010, hvor han har satt sammen et solid stjernelag for å fremføre hans musikk «Possible Universe 1-8». I bandet sitter bl.a. hans gamle svirebror David Murray (ts, bcl), Evan Parker (ts), Greg Ward (as), Joseph Bowie (tb), Jean-Paul Bourelly (g), Chad Taylor (dr, vib), Hamid Drake (perc) og Alan Silva (synth), og det er en skikkelig avdeling med god, gammel syrejazz vi blir vitne til.

Musikken skal være komponert av Morris, men hvor mye av dette som er nedskrevet på noter, vet jeg ikke. Her er det mye fri improvisasjon og tett kommunikasjon som gjelder. Riktignok kan vi godta at noen små snutter og riff er nedtegnet, men at det er et fullt nedskrevet verk, tror jeg ikke noe på. Spesielt i «Part 5», er det tydelig at mye er organisert.

Her er det nok mer av at Morris, som opererer som dirigent, bestemmer der og da hvor veien skal gå.

Og det er en ting han var bra til. Det er mye her som fungerer på en utmerket måte, men med dette laget av musikere er det kanskje vanskelig å gå seg helt bort. Musikken minner til tider om det man fikk servert på plate på 70-tallet på de mange jazzsamlingene fra Baden Baden i Tyskland. Man samler et lag med strålende musikere, og så lar man det stå til. Og ofte er det jo denne form for musikk som har fått jazzen til å bevege seg framover. Uhøytidelige treff hvor man utforsker, utfordrer og leker med hverandre. Noen ganger fungerer det slett ikke, men andre ganger, som her, fungerer det som ei kule.

Musikken er til dels krevende, særlig i de første «satsene», men etter hvert åpner musikken seg opp, og vi får en rekke strålende, improviserte strekk. Spesielt merker vi oss David Murrays flotte bassklarinettspill og Alan Silvas interessante synthspill.

Med CDen (som leveres i A5-format i et begrenset opplag på 1000 eksemplarer), får vi et hefte med flotte bilder fra «øvelsene» og konserten, pluss fine liner notes av forfatteren Francis Davis.

Årets Sant’Anna Arresi-festival i august, vil ha Lawrence D. «Butch» Morris som tema, og mange av konsertene vil kretse rundt hans musikk og måte å organisere musikken på. Kanskje et godt sommerferieforslag til den som har relativt åpne ører og som ønsker å legge ferien etter alle sommerfestivalene og kan tenke seg vakre Sardinia i august.

Jan Granlie

Lawrence D. «Butch» Morris (cond), David Murray (ts, bcl), Evan Parker (ts), Pasquale Innarella (as), Greg Ward (as), Joseph Bowie (tb), Tony Cattano (tb), Meg Montgamery (eltp), Riccardo Pittau (tp), Jean-Paul Bourelly (g), On Ka’a Davis (g), Harrison Bankhead (b), Silvia Bolognesi (b), Chad Taylor (dr, vib), Hamid Drake (perc), Alan Silva (synth)

Skriv et svar