Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LEAGUS

«Flora Eallin»
IS IT JAZZ RECORDS, KAR250CD

Leagus er en moderne og eksperimentell duo fra Sápmi, Norge, som serverer musikk som veksler mellom komponerte partier, åpne strukturer og fri improvisasjon, og spenner fra dempede, minimalistiske, salmeaktige sekvenser, til mer rockorienterte improviserte sekvenser. Duoen består av pianist Herborg Rundberg og gitarist Kristian Svalestad Olstad, og duoen ble dannet i 2013 av Rundberg, som en del av hennes mastergrad i rytmisk musikk ved Tromsø konservatorium, hvor Kristian også hadde tatt sin mastergrad i samme fag to år tidligere. Gjennom årene har duoen jobbet mye med å finne nye og annerledes interaksjoner mellom piano og gitar, noe som har ført til utviklingen av en ny og progressiv form for musikalsk samhold. Det er et lydbilde som er dynamisk med musikalske kontraster som spiller en stor rolle i konseptet deres. I 2021 fikk duoen i oppdrag fra Nordnorsk Jazzensemble å skrive et stykke for et ti-manns orkester. Resultatet ble Flora Eallin, som ble komponert og arrangert av duoen. Dette førte til turné med Nordnorsk Jazzensemble og mangeårig samarbeidspartner og visuell designer Torbjørn Thrane Sandnes. Konserten deres på Riskscenen i Oslo i november 2021 med dette materialet, er tidligere omtalt på salt peanuts*.

Ved siden av de to får vi høre trommeslagerne Christer Jørgensen og Arnfinn Bergnabb, bassisten Marianne Halmrast, tenor- og barytonsaksofonisten Ole Asdahl Rokkones, tenorsaksofonistene Sondre A. Kleven og Fred Glesnes og vokalistene Frode Larsen og Erna Waage Mikalsen, og prosjektet har tydeligvis også fått støtte fra Nordnorsk Jazzsenter.

Dette er musikk man skal sette seg ned med, for de to har sammen med Nordnorsk jazzensemble laget et helhetlig verk som ikke skal nytes i små porsjoner. Og selv om musikken har de to duomedlemmene som hovedingrediens, er det de tre saksofonistene som fremstår som solister i størst grad. Og det er noen fine saksofonsolier vi får høre, som passer perfekt inn i de fine komposisjonene, som alle hører fint sammen. De starter lyrisk og ettertenksomt, men etter hvert som platen surrer og går, får vi en nydelig variasjon som (gjerne) tar oss med inn i de skiftende vær og føreforhold på vidda, eller ut mot havet i sol og varmt vær.

Duoen gjorde i 2016 innspillingen Lea Áigi, som fikk utmerket omtale her på salt peanuts*, og jeg føler Flora Eallin er en god oppfølger av denne. Og det å involvere flere instrumenter i form av det utmerkede Nordnorsk jazzensemble, var en god idé, siden vi her får et utvidet lydbilde, samtidig med at det personlige uttrykket til duoen er blitt tatt godt vare på.

Jan Granlie

Kristian Svalestad Olstad (g), Herborg Rundberg (p), Christer Jørgensen (dr), Arnfinn Bergnabb (dr), Marianne Halmrast (b), Ole Asdahl Rokkones (ts, bs), Sondre A. Kleven (ts), Fred Glesnes (ts), Frode Larsen (v), Elina Waage Mikalsen (v)

Skriv et svar