Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LEBLANC / GIBSON / VICEBTE / MIRA / FERREIRA LOPES

«Double On The Brim»
ATRITO-AFEITO 011

Kvintetten vi møter på platen «Double On The Brim» består av den kanadiske pianisten Karoline Leblanc, den brasilianske saksofonisten Yedo Gibson, trompeteren Luis Vicente, cellisten Miguel Mira og trommeslageren Paolo J. Ferreira Lopes, de tre siste fra Portugal. Plten er innspilt i Lisboa den 27. februar 2019, og består utelukkende av solid, ekspressiv improvisert musikk som plasserer seg rett i den gode de4len av freejazzen.

Vi møter fem musikere som gjennom seks improvisasjoner, tar oss med på en musikalsk reise som innbefatter alle de gode sidene ved frejazzens historie, siden slutten av 60-tallet og fram til i dag. De fem musikerne serverer utrolig frisk og deilig musikk, hvor hver av de fem personlighetene kommer godt fram. Vanligvis eksperimenterer de innenfor forskjellige felt innenfor det musikalske språket og de er mer enn villige til å slå sine erfaringer sammen, for å skape noe nytt og spennende, og deres erfaringer fra den europeiske og amerikanske freejazz-scenen gir alle utløp for mange av sine ideer, som blir forent i dette prosjektet.

Setter man seg ned og lytter nøye etter hva de fem bedriver, får man nesten en nostalgisk følelse. For her får man nesten gjenhør med flere av «heltene» fra tidligere tider, som nå ikke er hos oss lenger. Pianisten Leblanc har mye av Cecil Taylor i sitt spill, mens saksofonist Gibson har lyttet mye på de første freejazzpionerene. Det samme kan man si om Vicente, som låter som en oppsamling av alle de vi elsker å lytte til av 60- og 70-tallets jazztrompetere som gikk utenfor «den gyldne middelvei».

De har alle en felles forståelse for hvordan den frie musikken låt i «barndommen», og med denne musikken godt innenfor hjernebarken, trekker de erfaringene med seg inn i dagens jazz, og blander den med nåtidige erfaringer og ideer. Men det er ikke slik at dette ender opp i et kaos uten hode og hale. For dette er musikere som lytter til hverandre, og som er vant til å utforske den nye jazzen og improviserte musikken samtidig som de trekker på en enorm erfaring. Det fører til at den musikken vi får servert, er energisk, logisk, eksperimentell, spennende og utrolig kreativ.

Alle musikerne leverer freejazz fra øverste hylle, og platen er blitt en deilig nyskaping, samtidig som vi kan sette oss rolig tilbake og minnes flere av våre favoritter fra tidligere tider. Og det blir aldri kopier av noe vi har hørt før. Det er kun inne i odene på musikerne at tidligere tider og tidligere, musikalske helter, befinner seg. De spiller sin musikk, og overfører de gamle heltenes musikk til oss via deres egne, musikalske språk.

Og hele veien preges musikken av en pågående energi, som nærmest presser oss opp i et hjørne, og tvinger oss til å følge med. Gibsons utrolig energiske og flotte saksofonspill, enten det er på tenor-, alt- eller sopransaksofon, kan minne om Coltrane på det mest energiske, samtidig som vi kan gjenkjenne Albert Ayler og mange av de andre fra den tiden. Vicentes trompetspill preges av hans skarpe tone, og han er den som gir oss melodiene i de seks «strekkene», mens Leblancs pianospill er ekspressivt og spennende, og ikke minst kreativt. Cellisten Miguel Mira bringer helt nytt spilkl på den store fela (eller den lille bassen) til nye områder, og når han setter stemningen i fjerdesporet, «Jaggy Glide», sammen med pianoet, merker vi hvor stor makt dette instrumentet har i sammenhengen, selv om det ikke er det instrumentet som «brøyter seg» mest fram. Og Ferreira Lopes’ trommespill er lydhørt og energisk fra start til mål, enten det er «full pinne» i bandet, eller de tar det ned i noe som minner om låter komponert av Albert Ayler.

Og sammen er dette dynamitt! Dette er energisk, tøfft og spennende, og da jeg satte på platen første gang, fikk jeg et solid sjokk, som førte til at platen ble spilt om igjen og om igjen, uten at jeg ble lei et eneste sekund, og hvor jeg stadig fant nye, spennende elementer og detaljer i musikken.

Tøffere enn toget!

Jan Granlie

Karoline Leblanc (p), Yedo Gibson (ts, as, ss), Luís Vicente (tp), Miguel Mira (c), Paulo J Ferreira Lopes (dr)

 

Skriv et svar