Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LILJA

«Marble»
JAZZLAND, 377 926 4

Gitaristen Oddrun Lilja Jonsdottir holder til i Oslo, og har de senere årene vært å høre i en rekke sammenhenger innenfor den norske jazzen og verdensmusikken. Første gang vi virkelig la merke til henne, var i Bugge Wesseltofts «nye versjon» av New Conception of Jazz. Men hun har også vært å høre i band som Moksha og i en rekke forskjellige, innovative, norske sammenhenger, blant annet med saksofonisten Marthe Lea og med Rafiki Road Trip. Men det som har gjort henne til den spesielle gitaisten hun er, er hennes mange reiser rundt om i verden, som har vært med på å gjøre henne til en særegen gitarist i den norske musikken.

På platen «Marble», har hun tatt med seg inntrykk fra sine reiser, skrevet ti nye komposisjoner inspirert av disse reisene, og presenterer de med sitt faste band pluss med hjelp av mange forskjellige gjestemusikere på den deilige «jordomseilingen» vi får servert på «Marble»

Lilja forteller i coverteksten at hun de senere årene har reist og arbeidet med musikere fra hele verden. Hun har spilt med raga-musikere i India og Nepal, med sirkusartister i Etiopia, med gnawa-musikere i Marokko og palestinere i flyktningeleir i Libanon. Hun har spilt med jazzmusikere i New York, Paris og Reykjavik og folkemusikere i Tansania, Uganda og Kenya.

Og det er virkelig en jordomseiling vi får være med på. Hun har alliert seg med sitt faste band bestående av hun selv på gitar, fiolin og vokal, Sanne Ramgags på vokal, Jo Skaansar på bass og Helge Andreas Norbakken på perkusjon. I tillegg har hun med en rekke musikere for å gjøre de forskjellige komposisjonene «troverdige» og mer autentiske, noe hun har gjort i akkurat passe mengder og med nensom hånd.

Det starter med «New York», og før de lander med sistesporet «Reykjavik», har vi vært innom låter som har fått navn etter de stedene hun har besøkt. Vi får «Bagamoyo» i Tanzania, «Casablanca» i Marokko, «Paris», «Mekelle», den tidligere hovedstaden i Endaerta awraja i Tigray, ca. 780 kilometer nord for Addis Abeba i Etiopia, middelalderbyen «Tyr» (eller er det kanskje et sted jeg ikke har klart å finnepå kartet), «Katmandu» i Nepal, «Nairobi» i Kenya og «Kolkata», hovedstaden i den indiske delstaten Vestbengal, før vi lander på Keflavik på Island.

Og det er en ytterst spennende reise vi får være med på. Lilja er en utmerket gitarist, som «tar» stemningene fra de enkelte stedene, deler de med sine musikalske venner, og serverer de på sølvfat for oss lyttere. Og det at hun har laget alle låtene selv, vitner om at hun har hatt ører og øyne svært åpne på sine reiser rundt i verden. For på alle «stoppene» føler vi (nesten) at vi er med henne, selv om hun ikke forsøker å gjøre de enkelte steders musikk til sin, og gjøre forsøk på å kopiere det hun har hørt de enkelte stedene. Men i stedet tar hun med seg minnene hjem, bearbeider inntrykkene, og lager ny musikk med inspirasjon fra de enkelte stedene hun har besøkt.

Og dette blitt Liljas musikk, en musikk som er personlig og vakker, og som viser at Oddrun Lilja Jonsdottir er en kreativ og ytterst dyktig gitarist og komponist. Og valget av medmusikere til dette prosjektet har vært nærmest perfekt. Vokalisten Sanne Rambags har en nydelig stemme som takler alle utfordringene, særlig i de afrikanske tekstene, bassist Jo Skaansar spiller nydelig både elektrisk og akustisk bass, uten å fremheve seg selv, og Helge Andreas Norbaklken er den perfekte perkusjonist i denne sammenhenger. Lilja kunne sannsynligvis ikke funnet en bedre perkusjonist til denne «jordomseilingen» i Norge.

I disse koronatider, hvor vi som holder til utenfor Norge, og i København, ikke får reise noe særlig lenger nord enn til Helsingør eller Skagen, og hvor reiser til for eksempel Norge er umulig uten å måtte gå i karantene, er dette en utmerket plate å reise med i drømme. Lilja har, sammen med utsøkte musikere, som virkelig har forstått hvor hun vil med ideene sine, laget en deilig plate vi skal nyte utover den vindfulle høsten og vinteren, og som med letthet holder reisefoten i ro, og som kommer til å bli spilt ofte fram til vi igjen kan pakke ryggsekken å gjøre oss klare for nye utfarter.

Jan Granlie

Oddrun Lilja (g, v, spoken word, vio), Sanne Rambags (v), Jo Skaansat (b), Helge Andreas Norbakken (perc), Bugge Wesseltoft (p, melodica), Ashraf Sherif Khan (sitar), Andreas Bratlie (tablas), Fadhilee (v), Steinar Mossige (vib), Marthe Lea (s, v), Zakaria Houaoura (guembri, v), Soufiane Boukadir (perc), Hassan Joukri (krakebs, v), Youssef Belamkadem (krakebs, v), Assomoud Palestinian folk Music Orchestra/Music in Refuge (orch, choir, spoken words), Kåre Chr. Vestrheim (prod, acc, wind horses, dulcimer, v)

Skriv et svar