Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LINA NYBERG

«The Sirenades»
HOOBCD042

Vokalisten Lina Nyberg har vært ombord i den svenske jazzskuta i flere år. Hennes første innspilling i eget navn, «Open», kom i 1998, selv om hun debuterte allerede i 1990 på platen «Close», sammen med Esbjörn Svensson. Hennes seneste langspiller er, i følge hennes hjemmeside, hennes 12. innspilling i eget navn.

Platen er gitt ut som en dobbelCD, den første delen kalt «Sirens» og den andre «Monsters», hvor hun synger sammen med gitaristen David Stackenäs, pianisten Cecilia Persson, bassisten Josef Kallerdahl og trommeslageren Peter Danemo, og på «Sirens» bidrar også Norrbotten Big Band med fine bidrag.

Mesteparten av stoffet er skrevet av Nyberg, og viser at hun er en solid og dyktig låtskriver. Innimellom har hun lånt tekster fra bl.a. Virginia Wolf, noe som ikke akkurat gjør kvaliteten dårligere.

Jeg synes Nybergs stemme passer perfekt inn i et såpass sterkt uttrykk som dette er blitt, ikke bare der hvor Norrbotten Big Band er med på å legge et temmelig heftig bakteppe, men også på andreCDen med bandet i fin flyt.. Hun har en stemme som ligger tett opp til musikal-stilen, den er tidvis teatralsk og burde være den perfekte stemmen for de store musikal-anledninger. I motsetning til mange av dagens jazzvokalister, har Nyberg en modenhet og kraft i stemmen som fascinerer, og det er i de låtene hvor hun virkelig bruker stemmen at det fungerer best etter min smak.

Musikerne i hennes faste band bidrar med fine innslag, selv om de av og til forsvinner litt når storbandmusikerne fra Norrbotten, et av Sveriges beste og mest hørbare og tilpasningsdyktige banda i sitt slag i Sverige, tråkker til for fullt.

Men de er på plass hele veien. Pianisten Cecilie Persson er en perle av en pianist, og gitarist Stackenäs vet å si fra når det trengs på tredjesporet på andreCDen, «The Monster Song» avleverer han en aldeles herlig solo, i kanskje innspillingens fineste låt.

Musikken er svært variert, fra starten på CD1 med den kraftfulle «One Tone Song», via noe som nesten kan høres ut som en engelsk madrigal i åpningssporet på andreCDen «Who Shall Measure», hvor hennes samspill med Persson er strålende, til favoritten «The Monser Song» og nalladen The Song Of The Roses» med melodi av W.A.Mozart. Her får vi også en fin duo i starten med Nyberg og Kallerdahl.

Dette er blitt en innspilling som aldri blir kjedelig. Her er alt gjennomført på en strålende måte, og innspillingen plasserer seg høyt på listen over Nybergs beste, og kanskje også blant de mest interessante og spennende Nordiske vokalinnspillinger i år.

Jan Granlie

Lina Nyberg (v), Cecilia Persson (p), David Stackenäs (g), Josef Kallerdahl, Peter Danemo (dr) + Norrbotten Big Band

Skriv et svar