Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LISA LESTANDER

«Sånger från norr»
WESTPARK MUSIC WP 87263 PWM15

Vokalisten Lisa Lestander kommer fra Umeå i Västerbotten i Sverige, og har de senere årene markert seg som en av de flotteste stemmene innenfor den litt nyere, svenske folkemusikken. Hun er også medlem av vokalgruppen Kraja, som alltid er en fryd å høre.

Med seg på sitt prosjekt «Sånger från norr», har hun pianisten Mats Öberg og saksofonisten Jonas Knutsson, som begge har røtter i Umeå-området.

Vi får ti sanger, som kommer fra Västerbotten, Norrbotten og Lappland, og er opprinnelig hentet fra den svenske «gläsbygden» og steder som Arjeplog, Överkalix, Norsjö, Vilhelmina, Tavelsjö, Medle, Teg, og en hvor teksten er skrevet av Ernesto de Curtis og musikken av Bengt Andersson, som handler om Umeåelven.

Og hele veien er det nydelig folkemusikk vi får servert. Vi får den typiske, og ytterst melodiske og litt melankolske, svenske folkemusikken, servert av tre musikere med stor respekt for det opprinnelige.

Lestanders stemme er som skapt for disse låtene. Hun låter som en mild bris som går gjennom fjellheimen en varm sommerdag, og hun mestrer denne type musikk til fingerspissene. Hør bare på «Hjärtans ljuva rara vän», hvor hun synger alene, eller avslutningslåta «Jon Blund», den perfekte godnattsangen for gammel og ung.

Mats Öberg er en glitrende pianist, som fungerer like godt som solopianist, i det Zappa-aktige bandet Mats/Morgan Band som her, hvor tradisjonene ligger dypt. Innimellom spiller han nesten som en barokkmester, mens andre ganger utfyller han Lestander på en fantastisk måte. Hør bare på hans nydelige pianospill på «Om dagen», eller det morsomme spillet på «Visa efter fadern».

Og over det hele svever saksofonisten Jonas Knutsson, som kjenner både jazzen og folkemusikkhistorien godt, og som er den perfekte samarbeidspartner her.

Sammen har de laget en utrolig vakker innspilling, som like gjerne kan spille på folkemusikkfestivaler som i mørke kjellerjazzklubber. En strålende innspilling fra en gnistrende god trio.

Jan Granlie

Lisa Lestander (v, flh), Jonas Knutsson (s), Mats Öberg (p, sytn, autoharp, harm)

Skriv et svar