Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LIUDAS MOCKÜNAS

«Hydro 2»
NOBUSINESS NBCD 113

Saksofonisten Liudas Mockünas kommer fra Litauen, og han har studert på Rytmisk konservatorium i København, men flyttet for noen år siden tilbake til Litauen. Han har spilt med en rekke musikere i København, så som Copenhagen Art Ensemble, Pierre Dørge New Jungle Orchestra, og Stefan Pasborg, for å nevne noen få. Han har også spilt med musikere som Marc Ducret, David Murray, Oliver Lake, Mats Eilertsen, Jaak Sooäär, Mikko Innanen, Scott Colley, Nasheen Waits, Mats Gustafsson, Chris Speed, Andrew Hill og en rekke andre.

Men på «Hydro 2» møter vi han helt alene. Vi får en låt som varer i 46 minutter og 9 sekunder, hvor Mockünas trakterer sopransaksofon, water preparated keyless overtone saxophone og perkusjon i nær forbindelse med vann.

Og det begynner med «undervannsaksofonen», med bobling i vannskopra, kombinert med saksofonlyder og stemme. Litt perkusjon kommer også inn sammen med «gurglingen».

Og slik fortsetter det gjennom hele platen. Det gurgles, noen ganger er saksofonen over vannet, andre ganger under, og så krydres det hele av litt perkusjon innimellom.

Hele prosjektet er basert på å bruke «undervannsaksofonen» sammen med sopransaksofonen i, eller i nærheten av vann. Dette gir et ganske spesielt lydbilde, og det handler om fritt improvisert musikk som er laget der og da, under en intimkonsert i Improdimensija i Vilnius den 5. oktober 2017.

Dette er overhodet ikke musikk man setter på som bakgrunn når man for eksempel har sin kjære på besøk til middag. Det er heller ikke musikk man spiller mens man vasker opp eller gjør annet forefallende arbeid i heimen. Dette er derimot musikk man setter seg ned med i godstolen, ifører seg svømmebriller, og lar det stå til.

Hele veien er det kreativ kombinasjon av jazzinstrument og vann. Mockünas er en kreativ saksofonist, som klarer å skape spenning kun med saksofoner og vann, og platen blir aldri kjedelig.

Jan Granlie

Liudas Mockünas (ss, prep ss, water preparated keyless overtone s, perc)

Skriv et svar