Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LUTHER THOMAS

«In Denmark»
ILK234CD

Saksofonisten Luther Thomas kom jeg over første gang via innspillingen «Yo’Momma» (Moers, 1981). Men etter det gikk det mange år før jeg igjen traff på hans navn. Jeg visste at han hadde gjort noen innspillinger før «Yo’Momma», bl.a. med Human Arts Ensemble, men «Yo’Momma» var mitt første møte. Her kombinerer han den frie jazzen med en tidlig utgave av hip-hop, med en masse funkelementer, noe som fascinerte en relativt ung jazzlytter.

Så gikk det mange år uten at man hørte noe om han, og han hadde mer eller mindre havnet i den såkalte glemmeboka. Jeg antok at Thomas enten hadde sluttet å spille, eller hadde vandret til de evige jaktmarker.

Men så skjedde det noe under Copenhagen Jazz Festival for en del år siden. Jeg var på en konsert i Christiania Børneteater, og måtte utenfor i buskasset for et nødvendig ærend. Mens jeg står der, kommer en liten fyr og stiller seg ved siden av meg, og vi begynte å prate. Og gjett hvem det var? Jo selvsagt, selveste Mr. Dizzaz, Luther Thomas!

Det viste seg at han hadde flyttet til København og Christiania, og livnærte seg som musiker på små klubber i «Kongens by».

Ett år eller to senere, fikk jeg høre at han hadde vandret til de før omtalte evige jaktmarkene, nærmere bestemt den 8. september 2009. Han var født i St. Louis i 1950, og endte sine dager i fristaden Christiania etter et altfor kort og hektisk liv.

Men nå har musikerkollektivet ILK, gitt ut diverse opptak hvor han i hovedsak spiller med trommeslageren Kresten Osgood, bassisten Nils Davidsen, trombonistene Erling Kroner og Ole «Fessor» Lindgren.

«In Denmark» er fordelt over to CDer. Den første med musikerne nevnt overfor, mens andreCDen er et solo-opptak med Luther Thomas fra 2008, for øvrig Luther Thomas siste plateopptak, som ble innspilt av Thomas Vang i Studio Menudio og produsert av Kresten Osgood.

Førsteplata starter med «Groovin’ High» i en viril duoversjon med trommeslageren Kresten Osgood, en av de mest fleksible trommeslagere i Europa i dag, og vi aner at dette kan bli stort. Så følger perlene på en snor. «My Little Suede Shoes» og en strålende versjon av Ornette Colemans «Lonely Woman», hvor de to får selskap av en svært oppegående Nils Davidsen og hans bass.

Deretter følger Thomas egen «Dotty» hvor trioen blir til kvartett ved at trombonist Erling Kroner tilkommer. Den som har sett på Erling Kroner som en «streit» trombonist med jazzhistorien som følgesvenn, vil nok her bli overrasket. Han spiller et flott og fritt kor, som kan minne litt om salige Eje Thelin, men med helt personlig atmosfære. Thomas raser avgårde som nesten bare han kan, og stemningen er intens og oppglødd. Osgood og Davidsen henger med så godt de kan, og lykkes godt.

«Body and Soul» er neste spor, også her med Kroner på trombone, Davidsen på bass og Osgood på trommer, i en ytterst neddempet og stillegående versjon, før Parkers «Crazeology» som kvartett igjen får opp energien. Her går det nesten over stokk og stein, men både Kroner og Thomas klarer å holde seg innenfor, ikke minst ved hjelp av en ytterst sprelsk Kresten Osgood og med full kontroll fra Nils Davidsens bass-spill.

Og slik fortsetter det. «’Round Midnight» med Thomas på barytonsaksofon og Kresten Osgood på gitar (!) i en temmelig utfreaka versjon. Men den er gjort såpass langt unna de versjonene man vanligvis hører av låta, at jeg tror til og med komponist Thelonious Monk, humrer og ler fra jazzens himmel når han hører hvordan de to takler låta.

Deretter følger Thomas egen «Selim Funk» som tar oss litt tilbake til Dissaz og «Yo’Momma»-tiden, med den forskjellen at Thomas nå er mye mer eksperimentell i spillet sitt.

«Musketeers» med Ole «Fessor» Lindgren i stedet for Kroner på trombone er en morsom sak. «Fessor» er jo mer kjent som New Orleansmusiker med stråhatt og banjo i nærheten, enn som frittgående improvisator som han inviteres til her. Men han fikser det utrolig godt, og jeg garanterer at det er ikke en som hadde tatt han i en blindfold-test! Her kommer også Thomas med noen morsomme vokale fraser innimellom («This is not a saxophone, this is a cellophone»).

FørsteCDen rundes av med Thomas’ «Daws», hvor bassen er overlatt til Anders Christensen og pianisten Mikkel Mark tilkommer. Dette er en seig og flott blues som åpner med Marks avslappende trommespill med Osgoods hvispespill og Christensens slentrende bass-spill. Nydelig!

AndreCDen er, som nevnt, et soloopptak fra 2008, Luther Thomas aller siste innspilling. Her møter vi han i en vital og kreativ prosess, hvor han gjennom fire deler presenterer seg som en saksofonist som fikk altfor lite oppmerksomhet mens han levde, og som gjør ting med saksofonen som få gjør han etter. Gjennom disse fire låtene hører vi han på altsaksofon, hans hovedinstrument, pluss diverse perkusjon og vokal.

Her virker det som at det ikke er gjort noe I ettertid med produksjonen, for altsaksofonlyden kunne med fordel vært «pusset litt opp», uten at det forringer mye.

I det hele tatt er dette blitt et fantastisk monument over Luther Thomas liv i Christiania i København, og hans vennskap til musikere som Kresten Osgood og Nils Davidsen. Og når man i tillegg trekker inn de to nestorene i dansk trombonespill, Erling Kroner og Ole «Fessor» Lindgren så sier det mye om Luther Thomas åpenhet.

Dette er en utgivelse alle med sans for frittgående, vital og energisk saksofonspill bør skaffe seg. Bare coverfotoet tatt av Martin Sne er verdt pengene alene.

Jan Granlie

Luther Thomas (s), Kresten Osgood (dr), Nils Davidsen (b), Anders Christensen (b), Erling Kroner (tb), Ole «Fessor» Lindgren (tb), Mikkel Mark (p)

Skriv et svar