Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MAGNAR KARLSEN & JACOB YOUNG

«Circles»
NXN RECORDINGS, NXN 2004

Det nystartede plateselskapet NXN Recordings, har allerede utgitt et par fine plater. Både Trio Medieval og Mats Eilertsen Trios nye og pianisten Andreas Ihlebæks litt naive og «rett fram» godnattsanger, var hyggelige bekjentskaper.

Nå er selskapet ute med enda en utgivelse, med keyboardisten og trommeslageren Magnar Karlsen og gitaristen Jacob Young som eneste medvirkende.

Jacob Young kjenner vi blant annet for plateutgivelser på ECM, mens Karlsen er mer difus for oss. På sin hjemmeside forklarer han følgende om sin musikalske gjerning: «Jeg ble født i Norge og ble sterkt tiltrukket av musikk som barn og jeg fikk en livslang lidenskap for jazz og trommesettet i begynnelsen av tenårene. Veldig snart tok mitt musikalske uttrykk en retning mot jazz / frijazz / improvisert nordisk lyd, en delikat balanse. Mitt hovedfokus er basert på trommesettet, og med bruk av keyboards og live-elektronikk presenterer jeg musikken min. Målet mitt er å være en kreativ bidragsyter til utviklingen av soloformatet og bevege det i nye og spennende retninger. Både trommesettet og keyboardet har potensielle solistiske egenskaper, i tillegg til at de er forankret i det grunnleggende. Bruk av eksempler lar meg understreke den musikalske historien min, og bruken av live-elektronikk setter meg i fremtiden … Formatet gir også spennende musikalske duo-samarbeidsmuligheter og til å inkludere andre kunstarter og presentere kreative multimedieopptredener. Å bo i og være omringet av det vakre landskapet på Østlandet gir meg en fantastisk mulighet til ettertanke og gir den beste inspirasjonen til å komponere og utvikle solo-formatet».

«Circles» er fem musikalske «strekk», hvor jeg får en litt «uggen» følelse av «new age» og meditasjonsmusikk, da han setter i gang med åpningssporet «Opening». Jeg må innrømme at dette ikke er den musikken jeg hører mest på, men for den som er inne i akkurat denne formen for improvisert musikk, låter det sikkert fortreffelig.

Litt bedre blir det da Young kommer inn, men det virker som om begge to er i overkant avslappede i sitt håndverk i løpet av disse nesten 40 minuttene vi får servert. Musikken er rett og slett ikke interessant nok til at man setter seg rolig tilbake og lytter etter detaljene. Keyboardspillet er overhodet ikke spennende, og det går mest i samme «veiva» hele veien gjennom. Og Youngs gitarspill blir defor også ganske likt gjennom de tre låtene han medvirker. Det går i en slags enkel blues, som ikke får oss til å spisse ører en eneste gang.

Dette kunne godt ha endt opp som en god plate, men da kreves det mer energi fra musikerne, bedre komposisjoner og bedre og mer kreativt keyboard- og gitarspill fra begge musikerne. Og da blir det dessverre ikke så mye igjen av Karlsen og Young i det hele.

Jan Granlie

Magnar Karlsen (keys, dr), Jacob Young (g)

Skriv et svar