Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MARATON

«Maraton»
BAREFOOT RECORDS, BFREC065CD

Den danske kvartetten Maraton er et relativt originalt prosjekt fra Christian Haase på synth og vokal, Maria Dybbroe på saksofon, perkusjon og vokal, Lasse Sonne på piano, synthvokal og trommer og Jonathan Ludvigsen på trommer, synth, samples og vokal. De har holdt det gående en periode, med lange konserter, hvor deres første, i Lydhavnen i Aarhus, varte i seks timer. Under det som skulle ha vært Vinterjazz i Danmark i 2020, gjorde de en lang konsert ble tapet og satt sammen med to av bandets tidligere konserter, en på seks timer og en på ni timer, for denne utgivelsen. Opptakene er fra Lygten Station i København, fra Støberiet i samme by og i studioet Vanløse 22A, i utkanten av den danske hovedstaden.

Vi får 15 improviserte «strekk», fra fire musikere som kommer fra svært forskjellige bakgrunner innenfor pop, hip hop og freejazz. De møttes i Aarhus og, som de sier selv, fant de kjærligheten hos hverandre til å skape musikk i nuet, og nyskjerrigheten etter å eksperimentere og oppleve hva som skjer når man overskrider grenser for tid og rom. Er man tettere på å transcendere seg selv? Skapes det vakker og rørende musikk? Blir man i ett med fellesskapet? Hengir man seg til et meditativt «flow»? Lærer man noe nytt om musikken og livet?

Dette er viktige spørsmål i nesten hver eneste ny musikalsk konstellasjon en musiker går inn i. Og sammen med Maraton synes jeg vi får være med på en deilig reise i skjæringspunktet mellom fritt improvisert jazz og mer eksperimentell popmusikk og, kanskje aller mest, electronica.

Og i og med at dette er musikere som kommer fra forskjellige deler av det ytterst levedyktige, Aarhusianske musikklivet, beviser de at avstanden mellom sjangerne ikke er så veldig stor, så lenge det dreier seg om ikke-kommersiell musikk, som kun er laget for musikerne selv, pluss et publikum som kan lukke øynene og drømme seg bort sammen med musikerne på deres deilige reise og deres premisser.

Musikken er svært variert gjennom hele albumet, det er musikere som kommuniserer på en utmerket måte, og de er alle musikere som har gode ideer å komme opp med i den felles improviseringen.

Mye av musikken kan fortone seg som en slags filmmusikk, og når den utgis i en DVD-boks blir koblingen til film enda tydeligere. Og den filmen jeg får i hodet når jeg lytter til musikken, er en naturfilm filmet med drone over et grønt og frodig landskap. Grønne enger i Danmark, over en jungel i Amazonas og over høye fjell og dype daler i Norge. Jeg får en følelse av både trompeteren Jon Hassell, komponisten Philip Glass, trompeterne Arve Henriksen og Nils Petter Molvær og gitaristen Eivind Aarset når jeg lytter til musikken. Og at det er et par, tre nordmenn med i bildet, pluss Jon Hassell og Glass, har noe med elektronikken, lydbildet og stemningen å gjøre. Men allikevel er dette et originalt prosjekt, hvor jeg synes det blomstrer ekstra hver gang Maria Dybbroes vakre altsaksofonspill kommer inn.

For ikke lenge siden kom det ut en plate med britiske Floating Points, saksofonisten Pharoah Sanders og strykere fra London Symphony Orchestra, (anmeldes på salt peanuts* senere i dag), hvor jeg synes musikerne har gått seg litt vill i å forsøke å utnytte Sanders kommersielle muligheter. Så i stedet for å bruke tid og penger på den platen, foreslår jeg at man heller skal låne et par ører til Maraton sin plate. Musikken ligger litt i det samme landskapet, men her skjer det adskillig mer interessant enn det gjør i løpet av platen «Promises» med de forannevnte.

Kjøp platen, sett deg i din beste stol, hell opp et glass av det beste du har i skapet, skru volumet opp på 11 og lukk øynene. En bedre reise enn den du da tar ut på i disse nedstengte tider, får du ikke!

Releasekonsert for dette prosjektet foregår i regi av Alice i Musikcaféen i Huset i København den 17. mai klokken 20:00, med Mija Milovic som suppoert act. En god anledning for en nordmann i utlendighet, og alle andre, til å feire den norske nasjonaldagen!

Jan Granlie

Christian Haase (synth, v), Maria Dybbroe (s, perc, v), Lasse Sonne (p, synth, v, dr), Jonathan Ludvigsen (dr, synth, samples, v)

 

Skriv et svar