Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MARIE KRUTTLI TRIO

«The Kind Of Happy One»
QFTF 161

Pianisten Marie Kruttli ble født i Sveits i 1991. Hun startet å spille piano da hun var seks, først med klassisk musikk, før hun oppdaget jazzen. Hun studerte i Lausanna hvor hun fullførte sin bachelor i 2012, før hun tok sin master samme sted. Siden 2010 har hun komponert en hel del, no0e som resulterte i debutalbumet til trioen, «Kartapousse» i 2015. Og etter en kort periode i New York på «studietur», gjorde hun også platen «What Do I Miss» i New York med amerikanske musikere. Denne platen kom ut i 2016. Hjemme igjen i Sveits dro hun med seg noen priser, og utga trioens andre album «After the Sun». Og nå har hun (og trioen) sluppet nok en plate, som surrer og går på anlegget akkurat nå.

Sammen med seg i trioen, har hun bassisten Lukas Traxel og trommeslageren Jonathan Barber. Alle de åtte komposisjonene er gjort av Kruttli, og hadde man ikke visst bedre, så ville man, uten problem, påstått at hun kom fra Norge, navnet kan i grunnen minne om at hun kommer fra et norsk dalføre, og man ville raske puttet henne inn i den skandinaviske pianojazztradisjonen.

For musikken høres, nesten skremmende, skandinavisk og norsk ut hele veien. Hennes måte å spille på er slik mange norske pianister spiller nå om dagen. Det er mye natur i det hun spiller, og lyden er umiskjennelig norsk.

Men også Sveits har fjell og snø til langt ut i sommerferien, og naturen er enkelte steder ikke så ulik den norske, så det er mulig at det er der det ligger.

Men Kruttli skriver fine komposisjoner, og hennes medmusikanter følger henne til døren med fint spill. Innimellom (og hvis jeg hadde fått dette servert i en blindfold-test, hadde jeg umiddelbart påstått at det var Helge Lien Trio, for det er i det landskapet hun befinner seg. Men jeg savner kanskje litt originalitet og egenart i det de tre serverer, selv om det hele veien er ytterst vakker pianotriomusikk, men som dessverre ikke «biter» altfor mye.

Men sjekk henne ut, hvis du får muligheten. For hun leverer vakker musikk som mer enn gjerne kan gjøre henne til et stort navn, også utenfor Sveits.

Jan Granlie

Marie Kruttli (p), Lukas Traxel (b), Jonathan Barber (dr)

Skriv et svar