Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MARIE MØRCK QUARTET

«Fooling Around»
AMPAT057

Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner vokalisten Marie Mørck fra tidligere, selv om de har fartet rundt og spilt mange steder i Skandinavia de senere årene. Kvartetten møttes på Skurups Følehögskola i Sverige for snart fire år siden, og de har visstnok ofte vært å høre på klubben Charlie Scott i København de senere årene, et sted denne anmelderen ikke frekventerer så ofte.

De kaller seg en kvartett, men med utvidet besetning på denne platen. Vi møter henne sammen med Simon Balvig (as), Søren Høst (ts), estiske Britta Virves (p), Jon Henriksson (b), Jonas Bäckman (dr), Lies Hendrix (acc) og Oliver Kragelund (vib) i ni komposisjoner hvor Mørck står ansvarlig for alle, unntatt åpningssporet, Gerswins «But Not For Me». Men tittelsporet, «Fooling Around», er en fin variasjon over den gamle standarden «Ain’t Misbehavin’». Her får vi også inspirasjon fra scattingen til forbildet Ella Fitzgerald.

Og med det utgangspunktet vet man stort sett hvor dette ligger i det musikalske landskapet. Mørck har en fin stemme, relativt klart inspirert av legender som for eksempel Ella Fitzgerald, uten at den typiske scattingen man ofte fikk fra den amerikanske vokallegenden er like framtredende.

Musikerne på platen gjør en fin jobb. Her er ikke så altfor mye overlatt til tilfeldighetene, men alt er nøye planlagt og tilrettelagt, slik at det hele veien er Mørcks stemme som er det sentrale. Av og til beveger pianist Virves seg litt utenfor «de oppgåtte sporene», og tilfører spennende variasjoner, som er med på å gjøre musikken mer spennende.

Kanskje kan man påpeke at litt for mange av melodiene Mørck har laget, kan bli litt for like i stemning og temperatur, men den deilige «Bornholm» skiller seg ut som en liten perle, og som jeg synes speiler den vakre øya godt, der den ligger og soler seg på sørsiden av Skåne.

Kanskje ingen sensasjon innenfor den nordiske vokaljazzen, men som debututgivelse er den mer enn god nok. Faktisk såpass god at jeg gleder meg å høre mer fra den unge vokalisten (hun er født i 1994). Og så håper jeg hun utvikler komposisjonene til å bli enda mer særegne og personlige.

Jan Granlie

Marie Mørck (v), Simon Balvig (as), Søren Høst (ts), Britta Virves (p), Jon Henriksson (b), Jonas Bäckman (dr), Lies Hendrix (acc) og Oliver Kragelund (vib)

 

Skriv et svar