Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MARK DRESSER SEVEN

«Sedimental You»
CLEAN FEED CF385CD

Den amerikanske bassisten Mark Dresser er en av de mange amerikanske jazzmusikere som aldri har fått den oppmerksomhet han fortjener. Han har med denne innspillingen, gjort 15 innspillinger i eget navn, hvorav den første, «The Cabinet of Dr. Caligari» kom på selskapet Knitting Factory i 1993. Han har spilt med blant andre Anthony Braxton, Jane Ira Bloom, Marilyn Crispell, Dave Douglas, Joe Lovano, John Zorn og James Newton, for å nevne noen, og leser man ut fra hvem han har spilt med, så er han en musiker som kan steppe inn nesten hvor som helst for å levere strålende spill.

På hans nyeste utgivelse har han alliert seg med fløytisten Nicole Mitchell, klarinettisten Marty Ehrlich, fiolinisten David Morales Boroff, trombonisten Michael Dessen, pianisten Joshua White og trommeslageren Jim Black. Vi får sju låter, som alle er komponert av Dresser.

Og jeg har en følelse av at mesteparten av stoffet er nøye nedskrevet, noe man hører godt i de arrangerte partiene, mens soloinnslagene er mer fritt improviserte.

Det er litt uvant å høre et ensemble med denne besetningen, og jeg kommer til å mene til den dagen jeg dør, at det skal veldig mye til før jeg blir fortrolig med fløyte brukt som jazzinstrument.

Men her synes jeg Mitchell gjør en helt grei jobb, og sammen med trombonist Dessen, som har en kraftig, men ikke «vrælende» lyd i hornet, og fiolinisten Boroff er de de viktigste solistene sammen med Dresser selv, som spiller med en myndig og flott tone i bassen.

Musikken virker relativt fri, eller den blir spilt med «frihet under ansvar og styring». Og samarbeidet mellom Dresser og Blacks trommespill er solid og tøft.

Dette er ei plate jeg liker bedre og bedre for hver gang jeg hører den. Dresser har laget fine komposisjoner som gir musikerne frihet, samtidig som det hele er veldig regisert. Men det er helt ok, så lenge musikken blir såpass spennende og vital som den er her. Innimellom går det riktignok litt på tomgang, som i deler av andresporet «Sedimental You», men det tar seg opp igjen etter hvert.

Jan Granlie

Mark Dresser (b), Nicole Mitchell (sfl, afl), Marty Ehrlich (cl, bcl), David Morales Boroff (vio), Michael Dessen (tb), Joshua White (p), Jim Black (dr, perc)

Skriv et svar