Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MARK HELIAS OPEN LOOSE

«The Signal Maker»
INTAKT CD 245

Bassisten Mark Helias har lenge vært en musiker som har vært litt under radaren til jazzpolitiet. Han er ikke den som har stukket seg mest fram, og han har heller ikke vært å finne på de store selskapenes utgivelsesplaner.

Men nå har han kommet seg inn under det sveitsiske selskapet INTAKTs vinger, hvor han nå er ute med pate sammen med saksofonisten Tony Mallaby og trommeslageren Tom Rainey.

Helias har opp gjennom årene spilt med en rekke av de «store», bl.a. Ed Blackwell, Don Cherry, Carlos Ward, Anthony Braxton, Muhal Richard Abrams og Cecil Taylor, så det bør være åpenbart at vi her har å gjøre med en musiker som har CVen sin intakt.

13 låter, som enten er komponert av Helias, eller kapellmesteren i selskap med de to andre musikerne.

Musikken spenner over et vidt spekter av ideer og landskap, fra det sarte og vakre til det heftige og ville. I coverteksten forteller han forbilledlig om hver komposisjon, noe som gir lyttingen en ny dimensjon.

Saksofonisten Tony Mallaby spiller vakkert, både på sopran- og tenorsaksofon. Hans tenorlyd er lyd, lyrisk og fin, og sopransaksofonen passer perfekt inn i trioen. Tom Rainey kjenner vi fra flere prosjekter som er kommet ut fra det flotte miljøet i Brooklyn, bl.a. med Ingrid Laubrock og Mary Halvorson. Han er en av de mest lydhøre trommeslagerne i den nyere jazzen, og passer som hånd i hanske i denne trioen.

Helias har den fulle og hele kontrollen over hva som skjer. Enten han spiller streit bass eller med bue i noen av de friere passasjene (bl.a. i låta «Post Post»). Han har en fin tone i bassen, og hans tekniske ferdigheter står til laud.

En interessant og variert innspilling, som vil surre og gå på anlegget lenge.

Jan Granlie

Mark Helias (b), Tony Mallaby (s), Tom Rainey (dr)

Skriv et svar