Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MARTIN KÜCHEN & ANDERS LINDSJÖ

«The Stork and the Chimp»
KONVOJ RECORDS KORO 12

Den svenske saksofonisten Martin Küchen er en av de ledende saksofonistene innenfor den fritt improviserte jazzen i Sverige. Han har de senere årene spilt i en rekke sammensetninger siden debuten med platen «Repets hjärta» i 1998/99. Vi kjenner han fra band som Exploding Customer, i duo med gitaristen David Stackenäs, i trio med bassisten Per Zanussi og trommeslageren Raymond Strid, med den norske saksofonisten Eirik Hegdal, med Trepass Trio, med forskjellige størrelser av hans eget band Angels, pluss flere soloprosjekter.

Nå har han hatt stevnemøte med gitaristen Anders Lindsjö, som har vært aktiv på den svenske improscenen siden han vente tilbake fra New York i 1989. Han har gjort plater med Mats Gustafsson, Raymond Strid, med David Moss og bandet Maxcolic, med Eugene Chadbourne og Sten Sandell og med Sture Ericsson for å nevne noen.

De møttes i Allmogen i Malmø den 3. januar i 2017, for å spille inn seks fritt improviserte «strekk», som er utfordrende på alle vis.

Martin Küchen er en kreativ saksofonist, enten han trakterer sopran- eller sopraninosaksofonen. Og her er han også innom en skarptromme på veien mot mål. Anders Lindsjö befinner seg litt i samme landskap som for eksempel David Stackenäs, Eugene Chadbourne, Ivar Grydeland og John Russell. Det vil si, semiakustisk eller akustisk gitar som behandles helt annerledes enn det man er vant til fra andre musikkarter. For å si det slik, så er det ikke mange streite akkorder å høre i hans spill, og å plassere Lindsjö på nachspiel for å imponere damene med Dylan og Cohen, tror jeg er en dårlig idé.

Sammen gjør disse to musikk som strekker jazzbegrepet omtrent så langt det er mulig. Dette er musikk som fungerer som kommunikasjon mellom de to musikerne og oss som sitter på utsiden av høgtalerne. Det vil si at det er lyttemusikk, og ikke musikk man spiller på Fest, og aller helst bør denne musikken oppleves live. Det er improvisasjon i et relativt fritt landskap fra start til mål, og det er spennende å følge de to i konversasjonen, som hele tiden er vennlig, selv om Küchen av og til kommer med sterke utsagn.

Tittelen «The Stork and the Chimp» (storken og sjimpansen) passer perfekt til de to, hvor Küchen er storken og Lindsjö sjimpansen, både i spillemåte og utseende. Og sammen samtaler de mye bedre enn jeg tror de to dyreartene noen gang har gjort ute i naturen.

En spennende plate som utfordrer lytteren og som gir oss nye og spennende, musikalske opplevelser.

Jan Granlie

Martin Küchen (ss, sorpaninos, dr), Anders Lindsjö (g)

 

Skriv et svar