Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MARTIN LUTZ GROUP

«In Denmark I Was Born»
GATEWAY MLG04

Den danske pianisten Martin Lutz, er ikke en av de mest kjente pianistene på den danske jazzscene. Det er heller ikke musikerne som er med i hans band, som består av saksofonistene Jacob Rose, Jacob Skov og Mads Ole, mens Lars Johansen er med på bass, Ricco Victor spiller trommer, Rune Harder Olesen trakterer perkusjon og Michael Blicher er med som «gjest» på keyboards, perkusjon og saksofon.

Gruppen hadde sin platerelease på JazzCup i København, lørdag 27. januar, og jeg må innrømme at dette er noe av det cooleste jeg har hørt i JazzCup på lang tid.

Musikkeen, som er komponert av Lutz, har en klar inspirasjon fra den sør-afrikanske jazzen, som vi i mange år har fått servert fra Dollar Brand (Abdullah Ibrahim) og hans likemenn. Tittelen, «In Denmark I Was Born» er dermed en markedsføring av denne musikken, som i beste fall kan kalles villedende. For det er ikke så mye her som minner om Danmark.

Det starter med låten «Mandela», og derfra til siste tone i avslutningssporet «In Denmark I Was Born» trekker dette det musikalske landskap helt andre steder enn til Jylland, Fyn eller Skjælland. Her er det en storartet ro i spillet som fascinerer, og som roper på helt andre temperaturer enn den kalde vinden som raser gjennom København nå om vinteren. Alle musikerne har samme idè i måten de spiller på, og de tre (fire) saksofonistene har mye av det tilbakelente som noen av heltene fra Duke Ellingtons orkester innehadde, som for eksempel altsaksofonisten Johnny Hodges. Og gjennom hele platen ligger kapellmesteren over det hele med full kontroll over hva som presteres. Ikke slik ment at han bryr seg nevneverdig med hva de andre gjør i soliene, men ensemblespillet styrer han med stålkontroll. I soliene føler jeg at vi får de enkelte solistenes personlighet fram i lyset, noe som gjør at platen blir variert og fin. Og selv om musikerne ikke er de mest kjente i Danmark, gjør de en strålende innsats i Lutz fine komposisjoner.

Martin Lutz Group var helt ukjent for meg før jeg hørte han og hans musikere på JazzCup. Og det blir neppe siste gang jeg hører denne strålende gruppen, for dette var musikk som satt perfekt!

Jan Granlie

Jacob Rose (as, ss, bcl, cl), Jacob Skov (as), Mads Ole (ts, bs), Martin Lutz (rhgodes, p), Lars Johnsen (b), Ricco Victor (dr), Rune Harder Olesen (perc), Michael Blicher (keys, perc, s)

One Response to “MARTIN LUTZ GROUP”

  1. Hanno G.

    det var sublimt – man kan kun være spændt på hvad mere der kommer ‘nedefra’ – fantastisk olevelse :-)

    Svar

Skriv et svar