Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MAZUR / CRONHOLM / JONSSON

«Flamingo Sky»
STUNT STUCD 14122

Den danske perkusjonisten Marilyn Mazur skulle være godt kjent for de som følger salt peanuts*. Hun har i mange år hatt sine egne band, hvor perkusjonsinstrumentene har stått i fokus, kombinert med nordisk, litt kjølig jazz. Samtidig kan hun skryte av å ha samarbeid et med Miles Davis gjennom noen år, pluss at hun har vært innom ECM-stallen. Lenge har hun blitt regnet som en av Nordens viktigste perkusjonister, og hennes eliteriske musikk fascinerer særlig den kvinnelige delen av befolkningen.

Nå er hun ute med en trioplate, sammen med sine svenske kolleger, vokalisten Josefine Cronholm og gitaristen Krister Jonsson (pluss at hun har med gemalen Klavs Hovman på bass på et par låter).

På «Flamimgo Sky» synes jeg musikken er adskillig åpnere enn den vi har fått servert fra Mazur og hennes venner tidligere. Mye av musikken er «poplignende», spesielt tredjelåta «The Butterflies». Men fremdeles er musikken av det slaget som går inn under huden på lytteren, og gir gode vibrasjoner. Innimellom er de også innom noe som kan ligne på joik og Mari Boine, som i sjettelåta «Skoven som kirke».

Josefine Cronholms vokal er innimellom ordløs, uten at det dermed blir scatting, men det gjør ingenting. I denne musikken trenger man ikke ord for å få et følelsesmessig forhold til det musikerne uttrykker. Hennes stemme synes jeg blir bedre og bedre for hver plate hun er med på. Stemmen hennes er klar som et blankt Vesterhav en vårmorgen, og der hvor hun synger tekst, fraserer hun på en fin måte, slik at teksten kommer godt fram.

Gitarist Krister Jonsson er en kombinasjon av rockegitarist, en gammel bluesholk fra Missisippi og en streit, oppegående jazzmusiker. Hans ideer er gode, og hans spill passer perfekt inn i denne spinkle sammensetningen.

Og bak det hele ruver sjefen sjøl. Marilyn Mazur er en mester på «kjøkkenet». Hennes store perkusjonsoppsett brukes akkurat slik jeg liker at det skal brukes. I tillegg spiller hun fint piano innimellom, bl.a. på «Ø», hvor hun virkelig får utfolde seg.

I det hele er dette blitt en fin og hørbar plate med den svensk/danske trioen. Musikken tar av og til noen avstikkere fra det «følsomme» og over i rockeverdenen, hvor Jonsson får strekt skikkelig ut. Fint som snus!

Jan Granlie

Marilyn Mazur (dr, perc, p, v), Josefine Cronholm (v, perc), Krister Jonsson (g, live elec), Klavs Hovman (b 3, 10)

Skriv et svar