Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MICHAEL SUNDING

«The melodies of Carl Nielsen»
GATEWAY MMP02

Som en enkel sjel fra Norge, så har jeg ikke full oversikt over hva den danske, folkekjære komponisten Carl Nielsen foretok seg musikalsk gjennom livet. Men han blir regnet som Danmarks nasjonalkomponist, på samme måte som Edvard Grieg i Norge, Hugo Alfvén i Sverige og Jean Sibelius i Finland.

En feiring av den store «nasjonalskalden» tilsatt nordisk jazzfeeling med fine, lyriske utgaver av de sangene som danskene elsker, er hva vi her får servert av Sunding, sammen med bassisten Mads Vinding.

Et slikt duoformat krever stor presisjon og innlevelse, men gir og stor bevegelsesfrihet og luft, og mye av det minner ikke så rent lite om Jan Johanssons «Jazz på svenska».

Musikken bader i sol og sommer, og vi merker gode vibrasjoner helt fra starten med «Tunge mørke natteskyer». Vi får «Underlige aftenlufte», «Solen er så rød, mor», «Mit hjerte altid vanker», «De snekker mødtes i kveld på hav», «Ny sol i østoprinder mild», «»Den sorte fugl er kommet», «Folketone», «Jeg ved en lærkerede» og «Frihed er det bedste guld» – alle vakkert og sobert presentert og spilt.

Sunding er en pianist som mestrer dette stoffet perfekt. Det blir ikke like mye «jazz» hele veien, men innimellom, og på de fleste sporene, så ligger det en nordisk, lyrisk stemning over det hele, som nevnte Johansson og norske Dag Arnesen Trio. Men hør for eksempel på den fine versjonen av «Mit hjerte altid vanker», som er ei strålende fin jazzvise.

Her leker de to med den danske folkesjela og nasjonalarven på en måte som ikke støter noen, enten man er på den ene eller annen side politisk. Vinding har en fin og syngende tone i bassen, som passer perfekt til denne musikken.

Det eneste jeg har å utsette er at det går vel stille og fredelig for seg hele veien. Og for den som ikke er «innenfor», så kan det nok gjerne virke litt ensformig. I tillegg hadde man muligens tjent på å ha mer kontraster mellom coverbilde og tekst, så det hadde vært mulig å lese hva som står på coveret uten forstørrelsesglass og sterkt lys.

De danske avisene har i alle fall tatt godt i mot denne innspillingen. «Respekt og elegance præger denne dejlige udgivelse med nænsomt udvalgte højdepunkter fra Carl Nielsens vidunderlige sangproduktion, en væsentlig del af vores danske kulturarv. Respektfuldt, men med improvisationens legesyge som omdrejningspunkt…» skriver Fyns Stifttidende, mens Berlingske Tidende gir innspillingen fem stjerner.

Og som «Jazz på svenska» og Arnesens «Norwegian Songs», vil nok denne platen være med på å få en og annen til å få øynene opp for den lyriske, nordiske jazzen.

Jan Granlie

Michael Sunding (p), Mads Vinding (b)

Skriv et svar