Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MIKKO INNANEN 10+

«Mikko Innanen 10+»
GROTTO EDITIONS GROTTO003

Et av de tøffeste ensemblene jeg har hørt på Tampere Jazz Happening gjennom de 15 årene jeg har besøkt festivalen, er den finske saksofonisten Mikko Innanens store ensemble, 10+. Her har han samlet en del av de mest oppegående, relativt unge, finske jazzmusikerne for å gjøre hans musikk i relativt organiserte, men samtidig, relativt frie versjoner.

På denne platen, som er en god, gammel EP, får vi fire komposisjoner, hvor det koker i ensemblet fra første tone.

Innspillingen er gjort under bandets konsert under Moers Festival i Tyskland den 24. mai 2015, og den som var til stede på denne konserten, må ha fått et musikalsk kick av opplevelsen.

I åpningssporet «KF 501» (merk dere tittelen Mats Gustafsson, Lars Grip og Paal Nilssen-Love), hvor pianisten Seppo Kantonen virkelig får boltre seg. Hele veien er dette et råtøft storbandarrangement, som går unna så det svir i veggene.

Så fortsetter det med «Song For A New Decade» på side A, i samme stil, før vi får «They Are Watching Us», en orginal og fin låt som nesten kunne passet inn i en James Bond-film av eldre årgang og «Looking for Love» på side B, med spennende bassinngang, og som godt kunne vært en ballade gjort av Mingus.

Innanen skriver fine låter, og arrangementene ligger et sted mellom Charles Mingus, Oliver Nelson, Erlend Skomsvoll og Sun Ra, noe som gir både streite storbanddeler, men også deler med adskillig mer energi og spilleglede enn hos mange av de andre storbanda vi hører nå om dagen.

Av musikerne som utmerker seg mest, merker man seg spesielt pianist Seppo Kantonen, kapellmesteren selv og de to trommeslagerne Joonas Riippa og Mika Kallio, men uten alle de andre musikerne i bandet, hadde dette neppe blitt såpass friskt, vitalt og tøft som det er.

Nå kan man gjerne ha noe å utsette på lyden på opptaket. Det er gjort på konsert på en festival hvor man ikke har hatt all verdens tid til å gjøre lyden perfekt for plateinnspilling, men selv om instrumentene går litt i hverandre innimellom, er det absolutt verdt å få med seg disse fire låtene. Og skal man dømme etter publikums reaksjoner, så var dette en strålende konsert. På lik linje med den jeg hørte de gjøre i Tampere.

Jan Granlie

Mikko Innanen (as, bs), Jukka Eskola (tp), Verneri Pohjola (tp), Jussi Kannaste (ts), Pauli Lyytinen (ts, ss), Jari Hongisto (tb), Juho Viljanen (btb), Seppo Kantonen (p), Ville Herrala (b), Eero Tikkanen (b), Joonas Riipa (dr), Mika Kallio (dr)

Skriv et svar