Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MOTORPSYCHO

«Supersonic Scientist»
RUNE GRAMMOFON RCD2176

Å utgi sin første samleplate etter 25 år, kan ofte by på problemer. Fansen vil alltid savne låter, og diskusjonene om hvorfor den låta er med, og ikke den, vil gå høyt i de innerste kretser. Når det gjelder Motorpsycho, så finnes det like mange favorittlåter, som det finnes fans, så vi regner med at det har vært lange og intense diskusjoner i bandet og plateselskapet underveis i produksjonen av «Supersonic Scientist», som har fått undertittelen «It’s Here! AT LAST! Just Out!».

Denne utgivelsen er i første rekke beregnet på nye fans og etternølerne, som ikke har oppdaget dette glitrende norske rockebandet før nå.

Men nå er platene ute, og man måtte ty til en dobbeltCD for å få plass til alle godbitene.

Vi får servert en rekke perler, som ligger i et helt egen landskap innenfor rocken. Man kan si at bandets røtter ligger i 70-tallet og den intellektuelle rocken fra de britiske øyer fra den tiden (Soft Machine, Traffic etc.), men man har hele tiden fornyet seg, uten å gå bort fra det britiske basisen i uttrykket.

Med å bringe inn musikere med bakgrunn fra bl.a. jazzen, som Ståle Storløkkens keyboards, Reine Fiskes gitar, Helge Stens keyboards og Kenneth Kapstads trommer, fikk man et litt annerledes og tøffere uttrykk, som sammen med Bent Sæters bass og vokal og Hans Magnus «Snah» Ryans gitar og vokal, på mange måter forener det gode, gamle britiske med moderne, eksperimentell jazz på en fortreffelig måte. Innimellom tar jeg meg i å sammenligne dem litt med rockebandet Yes sitt beste album «Close to the Edge» (kjør debatt!), men hele veien er dette noe veldig Motorpsykisk, personlig og storslagent.

Dette er blitt en flott reise gjennom deler av den norske rockehistorien, og Rune Grammofon og bandet har satt sammen en utmerket plate, som bør finnes i ethvert hjem med ører for kvalitetsrock og nyere improvisasjonsmusikk.

Samtidig med utgivelsen av platen, ble også boka «Supersonic Scientists» lansert på Rockheim i Trondheim. Ideen her har vært at hele Motorpsycho-universet skulle under lupen. Låtene, katalogen, tekstene, plateinnspillingene, soundet, omslagene, fansen, konsertene, den enorme driven, de stormannsgale konseptene, gitarspillet, referansene, arbeidsmoralen og ikke minst; hvordan klarer de å beholde mystikken etter 25 år på veien, er blitt analysert og skrevet om av en rekke viktige musikere og journalister innenfor det norske rockemiljøet. Boka er trykt opp i kun 500 eksemplarer, så om den forefinnes på markedet i dag, vet vi ikke. Men man kan sjekke ISBN: 9788293039587 eller sende en epost til fredrik@newjelly.com, og kanskje er du heldig.

I tillegg til platen (og boken) får man også servert Motorspychos offisielle stamtre.

«Supersonic Sientists» er blitt et mektig verk om norsk rockemusikk, fra et band som i 25 år har vært helt i front av utviklingen. Tøft!

Jan Granlie

Bent Sæter (b, v), Hans Ma»Snah» Ryan (g, v), Øyvind Brandtsegg (mar, vib), Bård Slagsvold (keys), Lars Lien (keys), Ståle Storløkken (keys), Kjell «K.K.» Karlsen (pedal steel), Morten «Lolly» Fagervik (g, keys), Reine Fiske (g), Helge «Deathprod» Sten (elec), Håkon Gebhardt (dr), Kjell Runar «Killer» Jenssen (dr), Jaco Van Rooij (dr), Kenneth Kapstad (dr)

Skriv et svar