Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MOTSTANDS- ORKESTERN VERSION 1

«Sekvenser och Lager»
DISORDER06

Den svenske pianisten Lisa Ullén har i mange år markert seg som en av Sveriges mest spennende pianister innenfor den fritt improviserte musikken, men også innenfor mer strukturerte rammer, som for eksempel sekstetten Attack!.

Nå er hun ute med to spennende prosjekter. Det ene er en trippel soloinnspilling («Piano Works») som vi vil komme tilbake til, og Motstandsorkestern, som er en samling av noen av de mest frittgående, svenske jazzmusikere av i dag.

Vi møter Ullén på preparert piano, Joe Williamson, Elsa Bergman, Vilhelm Bromander og Emil Skogh på bass, Henning Ullén på trompet, Mats Äleklint på trombone og Christopher Cantillo og Anna Lund på trommer, i fire relativt korte strekk hvor det virker som om musikerne får gjøre akkurat det de vil. Ikke sånn å forstå at dette er det totale kaos, men at de fire strekkene ikke har vært utsatt for noen form for planlegging, eller at det er noen som styrer prosjektet med hård hånd. Men sannheten er, at dette er fire komposisjoner som er gjort av Lisa Ullèn. Og det må ha vært en prøvelse å skrive musikk som høres fritt improvisert ut, mens hun selv har skrevet mesteparten ned på noter. Og det er noe som forteller hvor dyktig Ullèn er i sitt arbeid.

I stedet får vi fire sekvenser hvor man føler musikernes respekt for hverandre. Man starter rolig, men bygger opp sekvensene på en spennende måte, og særlig synes jeg det fungerer fint i tredjesekvensen «Lager 1». Musikerne spiller dynamisk og de har en egen evne til å opptre lyttende til hverandre, uten at det går ut over det musikalske innholdet.

Det fungerer mer som at de gir hverandre plass og rom til å uttrykke det man vil, noe som ofte kan ende i det totale kaos, men heldigvis ikke her.

Med en besetning med to trommeslagere og fire bassister, overlates mye av det «tematiske» eller de eventuelle melodiene som måtte dukke opp, til pianisten og blåserne. Og særlig med Äleklint på laget, blir dette spennende. I tillegg kommenterer Ullén det som skjer på en fremragende måte bak pianoet.

Jeg hadde selvsagt ønsket å høre dette «verket» live, for denne type musikk fungerer alltid best på konsert. Men det er spennende å følge de enkelte sekvensene, og hvordan, i hovedsak, Ullén fører de andre musikerne med seg gjennom et fritt improvisert landskap, som har ene foten i samtidsmusikken og den andre i det fritt improviserte.

Jan Granlie

Lisa Ullén (p), Joe Williamson (b), Elsa Bergman (b), Vilhelm Bromander (b), Emil Skogh (b), Henning Ullén (tp), Mats Äleklint (tb), Christopher Cantillo (dr), Anna Lund (dr)

Skriv et svar