Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MOUNT MEANDER

«Live in Berlin»
GOTTA LET IT OUT GLIO 29CD

Den polske bassisten Tomo Jacobson har vært en viktig stemme i det fritt improviserende jazzmiljøet i København de senere årene. Han spiller bass i flere spennende konstellasjoner, samtidig som han er primus motor for den fine Freedom Festival, som foregår hvert år i Koncertkirken og i verdens minste platebutikk, Insula på Blågaards plass på Nørrebro.

I 2016 kom denne kvartetten ut med plate på det portugisiske selskapet Clean Feed. Platen, som fikk navn etter bandet, fikk god anmeldelse her på salt-peanuts.eu (hele anmeldelsen kan du lese HER). Nå har Jacobson startet sitt eget plateselskap, og det var derfor helt naturlig at Mount Meanders nye langspiller skulle komme ut på dette selskapet.

I bandet finner vi, foruten Jacobson på bass, Kärlis Auzips på saksofon, Lucas Leidinger på piano og Thomas Sauderborn på trommer. Alle de åtte låtene er skrevet av musikerne i fellesskap, og platen er innspilt på Berlin Jazz Units (Musikbrauerei) den 27. november 2017.

Når jeg hører gjennom platen noen ganger, så overraskes jeg av hvor mange utrolig dyktige improvisatører det etter hvert er dukket opp i de nordlige delene av Europa. Vel vet vi at de frittgående tradisjoner i Jacobsons hjemland, Polen, er sterke, og at man virkelig skal ha kunnskapen innenfor vesten skal man vise seg fram som musiker. Her møter vi musikere som ikke er veldig kjent her oppe i nord, selv om vi vil påstå at vi gjør en viss innsats i å forsøke å følge med på hva som skjer.

Her møter vi fire musikere som «går i krigen» uten respekt for noen av sine forgjengere, og leverer åtte «strekk» som syder og koker av kreativitet og energi. Alle fire musikerne fungerer godt sammen som et kollektiv, og hele veien leverer de utrolig spennende musikk, som ikke bare fungerer live på konsert, men som også gjør seg godt i spilleren.

Opptakene er av studiokvalitet, og gjennom hele innspillingen lar jeg meg fascinere av de fires innsats. Moderne, kreativt og spennende, og fire musikere man virkelig skal krysse av ved i boka.

Tøft!

Jan Granlie

Kärlis Auzips (s), Lucas Leidinger (p), Tomo Jacobson (b), Thomas Sauderborn (dr)

Skriv et svar