Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NEON ION

«Heart Echoes»
JAZZLAND, 377 9277

Så er den svært omtalte og roste platen til Neon Ion aka Natalie Sandtorv endelig ankommet København og salt peanuts* kontoret. Platen er blitt omtalt som selve redningen for den norske pop-musikken, så det var en spent anmelder som puttet den i spilleren første gang.

Natalie Sandtorv er, etter hvert, en prisbelønt vokalist i den norske musikkverden. Hun har de senere årene, særlig etter at hun flyttet hjem til gamlelandet fra sin base i København, etablert seg som en musiker og kunstner med egenart, som passer perfekt inn i dagens populærmusikk.

Etter å ha bodd i Berlin og København de siste fire årene, turnert i Europa med andre prosjekter, og jobbet som låtskriver i Los Angeles, har hun nå flyttet tilbake til Norge og gitt ut «Heart Echoes», og som av plateselskapet blir betegnet som «et album fylt med ferske perspektiver på kjente spor, og nye og unike blandinger av soniske farger, produsert av Erlend Mokkelbost (Eberson, Mari Boine, Mosambique, etc)».

Musikken sies å være «en type pop som er ny for Norge, med Sandtorvs smidige og saftige vokal som rir på en bølge av retro-RnB-uttrykk, der Thundercat møter Little Dragon, og den utstråler kvalitet og kreativ overflod». Også dette ifølge plateselskapet.

I bandet har hun fått med Martin Vinje på keyboards, Henrik Lødøen på trommer, og bassist Kristian Jacobsen (begge de to siste kjent fra Rohey og Mosambique). I tillegg bidrar forskjellige musikere der det passer inn, blant annet «gemalen» Ole Mofjell, som vi sist hørte på Hedvig Mollestads (også hun fra Ålesund) glitrende nye plate «Ekhidna» og gitarist Erik Havnes, som har spilt med henne noen år.

Natalie (eller Neon Ion) kommer fra Ålesund på Sunnmøre, og etter hvert lurer jeg på hva de fórer ungdommen med der oppe i norske «Skottland». For rett utenfor byen finner man bygda Langevåg, som har fostret en rekke dyktige jazzmusikere, inkludert Nils Petter Molvær, Kåre Nymark jr, Stein Erik Tafjord og de tre Førde-brødrene. Men nå kan det se ut til at det fóret man tidligere serverte ungdommen i Langvåg, har blitt populært også i Ålesund, en by som de senere årene har fostret en rekke, unge pop-vokalister som har gjort stor internasjonal suksess. Og nå kommer Neon Ion og overtar tronen med sitt nye album.

For det er en perle av en pop-plate vi her får servert på gullfat. Hun har skrevet de fleste låtene selv, i samarbeid med produsent Mokkelbust og keyboardist Ivan Blomqvist. En av låtene, «Neon Dreams» er gjort av Todd Rundgren, og hele veien låter det gjennomarbeidet og fint.

Sandtorvs vokal er klar som en vinterdag på fjellet på Sunnmøre, og hennes måte å frasere på er utmerket. I tillegg har hun laget en rekke perler av noen låter, som burde gå rett hjem de samme stedene som de andre, langt yngre, vokalistene fra Vestlandet har hatt suksess de senere årene.

Og de musikerne hun har med seg, har virkelig forstått hvor hun vil med musikken sin, hvis hun da ikke har opptrådt som en enehersker i studio og pisket herrene til å gjøre det hun vil. Det hele høres akkurat passe stramt ut, uten at det blir overdrevent «glatt», og de ni låtene fungerer perfekt til hverandre. Det har ført til at Neon Ion (eller Natalie Sandtorv) har laget en pop-plate som bør fenge også lyttere utenfor pop-segmentet, og en bedre sommerplate skal man sannelig lete etter.

Jan Granlie

Natalie Sandtorv (Neon Ion) (v), Ivan Blomqvist (keys), Martin Vinje (keys), Ole Mofjell (dr, v), Erik Havnes (g), Jonas Hamre (s), Kristian Jacobsen (b), Maria Skranes (v), Erlend Mokkelbost (g, synth, v, perc)

Skriv et svar